40. yılında Çorum KATLİAMI

28 Mayıs 1980 günü başlayan Çorum Katliamı 10 Temmuz 1980'e kadar devam etti. Saldırılarda 57 Alevi yurttaş öldürülürken; yüzlerce yurttaş yaralandı. Yüzlerce ev ve işyeri de tahrip edilerek yıkıldı...

40. yılında Çorum katliamı anılıyor

Olaylardan hemen önce Çorum Emniyet Müdürü Hasan Uyar görevinden alınarak yerine Tunceli’de görev yapmış olan Nail Bozkurt atanmıştı. Milli Eğitim Müdürlüğü’ne ise Fethi Katar, Çorum Valiliğine de Rafet Üçelli atanmıştı. Onlarca okul yöneticisi, öğretmen ve memurun yer değişimi yapıldı...
 
Neredeyse, katliam öncesi kilit konumdaki tüm devlet makamları değiştirildi. ABD’nin Türkiye Büyük Elçiliği’nde görevli Robert Alexander Peck de, Çorum’a gelerek MHP’li il yöneticileriyle, vali ve CHP’li Belediye Başkanı Turhan Kılıçoğlu’yla görüşmüştü. 
 
Çorum’dan sonra Amasya ve Tokat’a da giden Peck’in bu gezisi ve sorduğu sorular dönemin gazetelerinde de yer almıştı. 
 
GELİYORUM DİYEN KATLİAM 
 
 1980 yılındaki 19 Mayıs Gençlik ve Spor Bayramı kutlama hazırlıkları sırasında kızların kıyafetleri bahane edilerek şu bildiri dağıtıldı: 
 
 “Müslüman namusuna sahip çık. 19 Mayıs gösterileri adı altında yine namuslu bacılarımızın iffet ve hayasına kahpece ve haince saldıracak bir gün geliyor. Yüreklerimizi parçalıyor, içimize kan akıtılıyor. Yine müslüman evlâdı kan ağlamaya kafir düzen tarafından soyularak, en müstehcen ve kepaze kılıkta teşhir edilecektir. Bin yıllık mübarek tarihimize bundan büyük bir leke sürülebilir mi? Kurtuluş Savaşında namusunu Yunan eli kirletmektense ölmeyi tercih eden mübarek ninelerimizin kemikleri sızlamaz mı? Ey müslüman, düşün, süngüyle ama karnında çocuk çıkarken zihniyetle bu zihniyetin farkı ne? Namazını kıl, orucunu tut yeter; karışan mı var diyen gafil müslüman sen de düşün... Düşün ki, haddini bilmeyenlere bildirelim hadlerini. Şu hadis-i Şerifi asla unutma, haksızlık karşısında susan, dilsiz şeytandır. Ne mutlu canı ile, kanı ile, malı ile CİHAD edenlere... İslâmcı Gençlik” 
 
 OLAYLAR BAŞLIYOR
➽ Paylaş: