AKP'den askeri okullarda dinselleşme sinyali!

Teğmen tartışması devam ederken AKP cephesi de dinselleşme çağrılarında bulunuyor. Erdoğan "Müfredat ve alım sürecini masaya yatıracağız" diyerek askeri okullara müdahale edileceğinin sinyalini verdi...

'Yemin töreni' tartışması sürüyor:
AKP'den askeri okullarda dinselleşme sinyali

Kara Harp Okulu’nun mezuniyet töreninde edilen "subaylık yemini" tartışmaları devam ediyor.

Önce eski AKP Milletvekili Said Yüce, askeri okulların müfredatına, öğrenci alım ve yetiştirilme sürecine müdahale edilmesi için çağrıda bulundu ve "Eğer ‘Biz dinden uzak bir askeri kadro yetiştireceğiz’ derseniz, farkında olmadan Kemalist darbeci askerler yetiştirmiş olursunuz" dedi.

Ardından AKP Milletvekili ve eski Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, benzer bir çağrıda bulunarak, eğitimin dinselleşmesi gerektiğini söyledi.

Son olarak AKP'li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ise "Müfredat, alım süreci gibi konuları masaya yatıracağız" diyerek askeri okullara müdahale edileceğinin sinyalini verdi.

Tartışma 30 Ağustos'tan beri sürüyor

Milli Savunma Üniversitesi Kara Harp Okulu Diploma Alma ve Sancak Devir Teslim Töreni, AKP'li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın katılımıyla 30 Ağustos’ta gerçekleştirildi. Töreninin resmi kısmı bittikten sonra yeni mezun yüzlerce teğmen, dönem birincisi Teğmen Ebru Eroğlu'nun eşliğinde “Mustafa Kemal’in askerleriyiz!” sloganı attı. Ardından 15 Temmuz sonrasında resmi törenlerden çıkartılan "subaylık yemini" edildi. 

Yemindeki “Laik, demokratik Cumhuriyet'e uzanacak eller karşılarında bizi bulacak” ve “Kılıçlarımız daima keskin ve hazır olacaktır” gibi ifadeler tartışmalara neden oldu. Bazıları söz konusu yeminin Erdoğan ve AKP iktidarına bir mesaj olduğunu iddia ederken, bazıları ise teğmenleri vesayetçilik ve "FETÖ'cülükle" suçladı.

Yemin töreni, AKP ve MHP içinde tartışma yarattı, aynı partiye mensup isimler törene dair farklı yaklaşıma sahip açıklamalarda bulundu. Erdoğan ise konuyla ilgili günler sonra açıklama yaptı ve "Bazı istismarcılar ortaya çıkmak suretiyle kılıçlar çektiler. Bu kılıçları kime çekiyorsunuz?" ifadelerini kullandı. MSB olayla ilgili inceleme başlatılığını duyururken, Erdoğan'da "Bunlarla ilgili olarak gerekli bütün araştırmaların hepsi yapılıyor ve oradaki birkaç tane kendini bilmez, bunlar da temizlenecek" dedi.

Erdoğan: Müfredat ve alım sürecini masaya yatıracağız

Yemin töreni tartışmasının geçtiğimiz pazartesi günü Erdoğan başkanlığında yapılan AKP Merkez Yürütme Kurulu (MYK) toplantısında da gündeme geldiği öğrenildi.

İktidara yakınlığıyla bilinen Türkiye gazetesinden Emrah Özcan'ın haberine göre Erdoğan toplantıda, konunun takipçisi olduklarını belirterek, "Süreci sükûnetle, metanetle, kararlılıkla yürütüyoruz. Siz de aynı hassasiyette olun. İçeride, dışarıda bağlantıları var mı üzerine gideceğiz, gereğini yapacağız, takipçisi olacağız" dedi.

Öte yandan Erdoğan, "Burada müfredat, alım süreci gibi konuları da masaya yatıracağız" diyerek askeri okullara müdahale edileceğinin de sinyalini verdi.

AKP'li eski vekil çağrıda bulunmuştu

Erdoğan'ın müfredat ve okullara alım sürecine ilişkin açıklamasından birkaç gün önce AKP'li eski Milletvekili Said Yüce de benzer bir çağrıda bulunmuştu.

"FETÖ’yü bahane ederek veya örnek göstererek vatanına bayrağına sadık dindar, maneviyatı yüksek gençlerin önünün kesilmemesi ve ayrımcılık yapılmaması gerektiğini" söyleyen Yüce, “Bu darbe teşebbüsünü gerekçe gösterip ayrımcılık yapıldığına dair iddialar var. 15 Temmuz darbe girişimindeki gibi devletin ve milletin yanında duran tarikatlar, cemaatler ve sivil toplum kuruluşları var. Ancak öğrenci seçiminde ‘dini özellikleri olmasın’ diye ayrım yapıldığı iddiaları var. Bu millet, asırlardır manevi kuvvetle ayakta durmuştur; şimdi bu insanları yok farzederek, ‘seküler insanlar seçelim’ diye mülakat komisyonlarında ayrım yapılmış gibi görünüyor” demişti.

Askeri okulların müfredatına, öğrenci alım ve yetiştirilme sürecine müdahale edilmesi için çağrıda bulunan Yüce, dinselleşme vurgusu yaparak şöyle demişti:

"Askeri okulların müfredatını, öğrenci seçim sistemini ve öğrenci yetiştirme zihniyetini gözden geçirmek gerekiyor. Eğer ‘Biz dinden uzak bir askeri kadro yetiştireceğiz’ derseniz, farkında olmadan Kemalist darbeci askerler yetiştirmiş olursunuz.”

Akar da benzer bir çağrıda bulunmuştu

Öte yandan AKP'li Milletvekili ve eski Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar da Yüce'nin çağrısının ardından dikkat çeken bir açıklamada bulunmuştu.

Akar'ın yaptığı açıklama doğrudan teğmenler tartışmasıyla ilişkili değildi. Ancak Akar da Yüce gibi eğitim alanının dinselleştirilmesine dair çağrı yapıyordu. Akar'ın Yüce'den farkı ise bu dinselleşme çağrısını tüm eğitim sistemini kapsayan şekilde yapmasıydı.

"Eğitimin amacı bilgi değidir; Allah korkusu ve kuldan utanmaktır" diyen Akar, "Eğer bu verilmezse ki sıkıntılarımız var eğitimde yakından bilindiği gibi, şu gördüğümüz tablo olur. Bu sefer ateistle mi deistle mi uğraşacaksınız? LGBT ile mi uğraşacaksınız? Uyuşturucuyla mı uğraşacaksınız? Şaşırırsınız, şaşırırsınız" demişti.

Eğitimin hâlâ yeteri kadar dinselleşmediğini savunan ve bundan yakınan Akar, "eksikliği" ailelerin gidermesini de istemişti:

"Bunu verdik verdik, veremedik kendi çocuklarımızla bize yabancılaşıyor kendi torunlarımız dahi bize yabancılaşıyor. İnanç konusunda devlet, millet, kişi, aile olarak her şeyi yapmamız lazım. Önce anne kucağı, arkasından okul. Anneler çok veballi. Çocuğa küçükken kıyamıyor, 'Sabah namaza kalkamaz, yatsın uyusun' diyorlar. Babası gitsin diyor, annesi gitmesin diyor. Bir siyasi mesele değil bu, zihniyet meselesi."

➽ Paylaş:
“AKP zihniyetinin erişim yasağı ile engellediği SivriSinekCaz'a ücretsiz Opera VPN ile kolay ve sorunsuz erişebileceğinizi biliyormusunuz?..”
Okurlara..