İsrail'in saldırılarından kaçan Lübnanlılar Türkiye'de

 İsrail'in saldırısı altındaki Lübnan'dan ayrılarak İstanbul'a gelen bir Beyrutlu, "Lübnan'daki durum çok kötü. Savaş, dramatik bir şekilde tırmanıyor; Beyrut'ta çok sayıda bombardıman yaşanıyor" dedi...

İsrail'in saldırılarından kaçan Lübnanlılar Türkiye'de: Savaş dramatik bir şekilde tırmanıyor' 

İsrail ordusunun Lübnan'a düzenlediği hava saldırılarının ardından yüzlerce Lübnan vatandaşı bugün Türkiye'ye geldi. Saldırılar karşısında sarsıldıklarını ama kısa zaman içinde ülkelerine geri dönebilmeyi umduklarını anlattılar...

İsrail'in aralarında Lübnan'ın başkenti Beyrut olmak üzere ülkenin çeşitli bölgelerine son iki haftadır düzenlediği saldırılarda aralarında kadın ve çocukların da olduğu 1208 kişi hayatını kaybetti. İsrail, 27 Eylül Cuma günü Beyrut'a düzenlediği saldırıda Hizbullah Genel Sekreteri Hasan Nasrallah'ı da öldürdü. Saldırılar sürerken, pek çok Lübnanlı da evlerinden ayrılmak durumunda kaldı. Türk Hava Yolları ve Pegasus, gelecek günlerde Beyrut'a yapılacak tüm uçuşları iptal ederken, Lübnan'ın bayrak taşıyıcı havayolu şirketi Middle East Airlines'ın (MEA) bugün yapılacak Beyrut-İstanbul uçuşlarının tüm biletleri satıldı.

'BİRKAÇ GÜN İÇİNDE BEYRUT'A DÖNEBİLMEYİ UMUYORUZ'

Reuters haber ajansının haberine göre, bugün bir Middle East Airlines uçağıyla İstanbul'a gelen 33 yaşındaki Beyrutlu Aref Arhad, "Lübnan'daki durum çok kötü. Savaş, dramatik bir şekilde tırmanıyor; Beyrut'ta çok sayıda bombardıman yaşanıyor. Gece boyunca gökyüzünde (askeri) uçuşları duyuyoruz" ifadelerini kullandı. Arhad, durumun iyileşmesi halinde birkaç gün içinde Beyrut'a dönebilmeyi umduğunu anlattı. 

'BU STRESLE YAŞAMAK İSTEMİYORUZ'

Lübnanlı gazeteci Lina Diab da yaşadığı bölgenin hâlâ güvenli olduğunu ama önlem olarak ayrılmaya karar verdiğini söyledi. Diab, valizlerini beklerken yaptığı açıklamada, "Bu stresle yaşamak istemiyoruz. O yüzden İstanbul'a gelmeyi, biraz burada kalmayı ve olacakları izlemeyi tercih ettim... Umarım kısa süre içinde Lübnan'a geri döneriz" diye konuştu. 

ALMANYA'DAN 'TAHLİYE' AÇIKLAMASI

Öte yandan, Almanya Dışişleri ve Savunma Bakanlıkları da ortak bir açıklama yaparak gerekli olmayan çalışanları, büyükelçilik çalışanlarının ailelerini ve tıbbi olarak kırılgan durumdaki Almanya vatandaşlarını Lübnan'dan tahliye ettiğini açıkladı. Açıklamada, Lübnan'dan ayrılmaya çalışan diğer kişilere de destek sağlanacağı ifade edildi. 

Büyükelçilikler faaliyetlerine devam ederken, Almanya Dışişleri Bakanlığı, Beyrut, Ramallah ve Tel Aviv'deki misyonları için kriz seviyesini de haftasonu artırdı. Dışişleri Bakanlığı'nın açıklamasına göre, Lübnan'da şu anda 1800 kayıtlı Almanya vatandaşı bulunuyor. Açıklamada, "Büyükelçilik, Lübnan'da kalan Almanların ülkeden ayrılma çabalarına ticari uçuşlar ve diğer yollarla destek olmayı sürdürecektir" ifadeleri kullanıldı. 

İSRAİL'İN SALDIRILARINDA 1208 KİŞİ ÖLDÜ

Hizbullah'la 8 Ekim 2023 tarihinden bu yana karşılıkla saldırılara devam eden İsrail ordusu, 23 Eylül’de Lübnan'ın güney kentlerinin yanı sıra Bekaa ve Baalbek bölgelerine yüzlerce hava saldırısı düzenledi. Lübnan makamlarına göre, Hizbullah’ın kullandığı iletişim cihazlarının patlatıldığı 17 Eylül'den beri 104'ü çocuk ve 194'ü kadın olmak üzere toplam 1208 kişi öldü. Hizbullah Genel Sekreteri Hasan Nasrallah, İsrail ordusunun 27 Eylül'de Beyrut'un güneyine düzenlediği hava saldırılarında öldürüldü.

➽ Paylaş:
“AKP zihniyetinin erişim yasağı ile engellediği SivriSinekCaz'a ücretsiz Opera VPN ile kolay ve sorunsuz erişebileceğinizi biliyormusunuz?..”
Okurlara..