DSÖ, cep telefonlarının beyin sağlığı üzerinde etkileri ile açıklama yaptı

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) cep telefonu kullanımı ile ilgili çok ciddi bir uyarıda bulundu...

Cep telefonları beyin kanseri mi yapıyor? DSÖ ilan etti

DSÖ, cep telefonlarının beyin sağlığı üzerindeki etkileri ile ilgili dikkat çeken bir açıklama yaptı. Yapılan son araştırmaya göre, cep telefonlarının beyin kanseri riski üzerinde herhangi bir etkisine rastlanılmadı. 1990'ların ortalarından bugüne cep telefonlarının yaygınlaşmasıyla birlikte beyin kanseri vakalarının artmadığı tespit edildi.

CEP TELEFONLARI BEYİN KANSERİNE NEDEN OLUR MU?

Bu çalışmanın amacı, cep telefonlarının yaygın kullanımının beyin kanseri riskini artırıp artırmadığını değerlendirmekti. Sonuçlar, 1990'lı yıllardan bu yana kullanılan cep telefonlarının, düşük seviyede radyasyon yaydığını ve DNA üzerinde olumsuz bir etki yaratmadığını gösterdi.

Araştırma, 1994-2022 yılları arasında gerçekleştirilen 63 farklı çalışmayı kapsayan geniş bir incelemeye dayanıyor. Çalışmaya Avustralya da dahil olmak üzere 10 farklı ülkeden bilim insanları katkıda bulundu.

CEP TELEFONLARI VE ÇEŞİTLİ HASTALIKLAR ARASINDAKİ İLİŞKİLER İNCELENDİ

Araştırmalar, cep telefonu kullanımının beyin tümörleri, hipofiz bezi, tükürük bezi kanseri ve lösemi gibi hastalıklarla bağlantısını inceledi. Ancak, yapılan incelemeler sonucunda cep telefonları ile bu hastalıklar arasında güçlü bir ilişki bulunmadığı ortaya çıktı. Danimarka'da yapılan ve 358.000 cep telefonu abonesini kapsayan büyük bir çalışma da bu bulguları destekledi.

UZUN SÜRELİ VE YOĞUN KULLANIMLARDA KÜÇÜK BİR ETKİSİ OLABİLİR

Danimarka Kanser Enstitüsü'nden Harbo Poulsen, “Cep telefonu kullanımı ile beyin tümörü riskinin genel popülasyonda güçlü bir korelasyon göstermediğini” belirtti. Ancak, uzun süreli veya yoğun cep telefonu kullanımının nadir durumlarda küçük bir etkiye sahip olabileceğini ifade etti.

DSÖ, daha önce 2011 yılında cep telefonlarının “muhtemelen kanserojen” olabileceği konusunda bir uyarıda bulunmuştu. Ancak, o zamandan bu yana yapılan araştırmalar cep telefonları ile kanser arasında kesin bir bağlantı olmadığını gösterdi.

5G AĞLARI İLE İLGİLİ HENÜZ CİDDİ BİR ÇALIŞMA YOK

2022 yılında yapılan çalışmalarda, daha yüksek frekans spektrumunda çalışan 5G ağları da incelendi. Araştırma yazarları, 5G ağları ile ilgili henüz önemli bir çalışma olmadığını, ancak radar gibi benzer yüksek frekanslarla yapılan çalışmalarda artan bir risk görülmediğini açıkladı.

Sonuç olarak, DSÖ uzmanları cep telefonu kullanıcılarının endişelenmemesi gerektiğini belirtti ve şu ana kadar elde edilen bulguların, cep telefonları ve beyin kanseri arasında doğrudan bir bağlantı göstermediğini vurguladı.

➽ Paylaş:
“AKP zihniyetinin erişim yasağı ile engellediği SivriSinekCaz'a ücretsiz Opera VPN ile kolay ve sorunsuz erişebileceğinizi biliyormusunuz?..”
Okurlara..