Borcu olanlar dikkat! Af yasası geliyor...
Hükümetin, GSS borçlarıyla ilgili önemli bir adım atmaya hazırlandığı belirtildi. Buna göre, 400 bin vatandaşın toplamda 250 milyon TL'yi aşan borçları silinecek. Son 10 yıl içinde biriken borçlar ise Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi ile ertelenecek. Peki, bu düzenlemeden kimler faydalanabilecek?..HEM KARARNAME HEM YASA ÇIKARILACAK
Sabah Gazetesi'nden Önder Yılmaz'ın haberine göre, Hükümet, ödeme güçlüğü çeken vatandaşların sağlık hizmetlerinden faydalanabilmesi için geçmişe dönük GSS borçlarını silme ya da erteleme seçeneklerini devreye soktu. 2012 yılına ait borçlar 2022'de, 2013 yılına ait borçlar ise 2023'te çıkarılan af düzenlemeleriyle silindi. Ayrıca, geriye dönük 10 yıllık borçlar için Cumhurbaşkanlığı kararnamesi ile "erteleme" kararı alındı.
400 BİN KİŞİYE AF GELİYOR
Önümüzdeki hafta TBMM'ye sunulacak olan Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı ile ilgili yasa teklifinde, 2014 yılına ait borçlar için bir af düzenlemesi getirilecek. Bu düzenleme kapsamında, ödeme gücü olmayan 400 bin vatandaşın toplamda 250 milyon TL'yi aşan borcu silinecek.
10 YILLIK BORÇ ERTELENECEK
Aralık ayında çıkarılması beklenen Cumhurbaşkanlığı kararnamesiyle, geçim sıkıntısı çeken milyonlarca vatandaşın 2015 yılından bu yana biriken milyarlarca TL'lik borçları bir yıl daha ertelenecek. Kulislere yansıyan bilgilere göre, bu borçları çözmeye yönelik kararnamenin aralık ayında yayımlanması planlanıyor.
GSS KİMLERİ KAPSIYOR?
Genel Sağlık Sigortası (GSS) kapsamında sigortalı sayılan 33 grup şu şekilde sıralanıyor: İşverenin emrinde çalışan 4/a'lılar, BağKur'lu 4/b'liler, kamu idarelerinde görev yapan 4/c'liler, isteğe bağlı sigortalılar, aylık geliri asgari ücretin üçte birinden az olan vatandaşlar, 18 yaşını doldurmamış çocuklar, 65 yaş aylığı alanlar, şeref aylığı alanlar ve geçici köy korucuları ile emeklileri.
Ayrıca, olimpiyat ve Avrupa şampiyonluğu kazanmış sporcular, işsizlik ödeneği ya da kısa çalışma ödeneğinden yararlanan kişiler, Türkiye'de eğitim gören yabancı uyruklu öğrenciler, avukatlık stajı yapanlar, koruyucu tedbir kararı verilen kadınlar, 18 yaşından küçük engelli bireyler ve engelli yakını aylığı alanlar ile er ve erbaşlar da GSS kapsamına giriyor.
PEKİ, GSS BORCU NEDEN OLUR?
Genel Sağlık Sigortası (GSS), bireylerin sağlıklarını korumayı ve
sağlık sorunları ortaya çıktığında oluşacak harcamaların finansmanını
sağlamayı amaçlayan bir sigorta sistemidir.
Çalışmayan bireyler,
kendi primlerini dışarıdan ödemekle yükümlüdür. Ödememeleri durumunda
her ay sigorta borcu birikir. Gelir testi yapılmadığı takdirde, ilgili
ayın asgari ücretinin yüzde 3'ü kadar bir GSS primi borcu olarak
hesaplanır ve zamanla birikir. Eğer GSS borcu tam olarak ya da kısmen
zamanında ödenmezse, SGK borcu icra veya haciz yoluyla tahsil edebilir
ve ayrıca sağlık hizmetlerinden yararlanmak mümkün olmaz.
2015'TEN BERİ UYGULANIYOR
GSS kapsamındaki bireylere prim borçlarına bakılmaksızın 1 Ekim 2015'ten itibaren sağlık hizmeti sunulmaya başlandı. Bu uygulama, her yıl Bakanlar Kurulu ve Cumhurbaşkanı Kararları ile yenilendi ve son olarak 7977 sayılı Cumhurbaşkanı Kararı ile 31 Aralık 2024'e kadar uzatıldı. Böylece ödeme gücü olmayan vatandaşların sağlık hizmetlerinden faydalanması sürdürüldü.