Uydu görüntüleriyle birlikte suç duyurusunda bulunuldu...
Koza Altın’a ait maden atık depolama tesisi hakkında verilen yürütmeyi durdurma kararına rağmen tesisin inşaatı devam ediyor. Konuyla ilgili suç duyurusunda bulunuldu...Koza Altın mahkeme kararına rağmen inşaata devam etti: Uydu görüntüleriyle birlikte suç duyurusunda bulunuldu
Verilen yürütmeyi durdurma kararına rağmen şirket, Üçüncü Maden Atık Depolama Tesisi’nin inşaatına devam etti.
soL'dan Yekta Armanc Hatipoğlu'nun haberinde, Eskişehir Doğa ve Yaşam Platformu, konuyla ilgili 19 Aralık’ta yaptığı basın açıklamasında duruma tepki göstermiş, platform adına konuşan Filiz Fatma Özkoç, “Hukuksuz ve yargı kararlarına aykırı şekilde Kaymaz’daki 3. atık maden depolama tesisini inşa etme cesaretini nereden almaktadır?” demişti.
İl Müdürlüğü yalanlamıştı: Uydu görüntüleri başka bir şey söylüyor
Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Eskişehir İl Müdürlüğü tarafından 26 Aralık’ta yaptığı basın açıklamasında iddiaların yalan olduğunu öne sürülmüş, inşaatın devam ettiğine yönelik iddiaların toplumu manipüle ettiği ifade edilmişti.
İl Müdürlüğü, yaptığı açıklamada, alanın sekiz kere denetlendiğini ve inşaatın devam etmediğini şu sözlerle aktarmıştı:
“Bakanlığımız ve Müdürlüğümüz tarafından Mahkemenin yürütmeyi durdurma kararı sonrasında, söz konusu işletmede 8 (sekiz) adet denetim gerçekleştirilmiş olup aylık yapılan rutin kontrollerde, yürütmenin durdurulması ve iptal kararı verilen ‘3. Maden Atık Depolama Tesisi (MAD-3)’ projesi ile ilgili herhangi bir inşai faaliyet ve/veya depolama faaliyetinin olmadığı ve Kaymakamlığa yazılan yazılarımıza istinaden Mahkeme kararı doğrultusunda inşai faaliyetin durdurulmuş olduğu görülmüştür.”
Ancak inşaatın devam ettiği yönündeki kaygılar uydu görüntülerinin ortaya çıkmasıyla daha da arttı.
Dernekten suç duyurusu
Görüntülerin ardından Eskişehir Doğa ve Yaşam Platformu bileşenlerinden Eskişehir Çevre Koruma ve Geliştirme Derneği (ESÇEVDER) Eskişehir Cumhuriyet Başsavcılığı’na Eskişehir Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü görevlileri, Koza Altın İşletmeleri temsilcileri ve Yönetim Kurulu Üyeleri, ilave atık maden depolama tesisi inşaatından sorumlu olan teknik yetkililer ve soruşturma ile sorumluluğu tespit edilecek tüm şüpheliler hakkında “görevi kötüye kullanma ve çevre kirliliğine neden olma” gerekçesiyle suç duyurusunda bulundu.
Suç duyurusu dilekçesinde görüntülere dair şunlar söylendi:
“Bu görüntüler incelendiğinde 3. Maden Atık Deposu inşaatının, yürütmeyi durdurma kararına çok yakın bir tarih olan 15.04.2024 tarihinde sadece kazı ve membran döşemesi aşamasında olduğu, yürütmeyi durdurma tarihi olan 30.04.2024 tarihinden sonraki döneme ait 08.05.2024, 30.05.2024, 29.07.2024 ve 19.11.2024 tarihli görüntülerde ise membran üzerinin görüntülerde beyaz renkli bir yapı malzemesi ile aşama aşama kaplandığı, inşaatın yürütmeyi durdurma kararından sonra da devam ettiği ve nihayet tamamlandığı görülmektedir.”
Dilekçeye ayrıca “Resmi Evrakta Sahtecilik, İrtikap ve Rüşvet Şüphelerinin Soruşturulması” başlığı da eklendi.
Bakanlık sitesinde yapılan açıklamada yürütmeyi durdurma kararından sonra sekiz ayrı denetim yapıldığı, bu yönde idari yazışmalar yapıldığı ve inşaatın durdurulduğunun duyurulduğu ancak paylaşılan uydu görüntülerinde inşaatın yürütmeyi durdurma kararından sonra ilerletildiği ve neredeyse tamamlandığının açıkça görüldüğü ifade edildi. Dilekçede, “Bakanlığın, kendi personelince düzenlenen belge ve sağlanan bilgilerle bu açıklamayı yaptığı kuşkusuzdur. Bu durumda Bakanlık adına denetim ve mahkeme kararının uygulanmasının sağlanması görevini icra eden görevlilerin ve onlarla bu yönde iştirak halinde olan şirket yetkili ve görevlilerinin de sahte evrak düzenlemek ya da benzer yöntemlerle irtikap, rüşvet ve görevi kötüye kullanma suçları yönünden soruşturulması gerekir” denildi.
Konuyla ilgili Eskişehir Doğa ve Yaşam Platformu’nun diğer bileşenlerinin de suç duyurusunda bulunması bekleniyor.
Koza Altın, Türkiye Varlık Fonu’nda: Türkiye’nin en büyük maden şirketlerinden
Koza Altın İşletmeleri, firari Fethullahçı Akın İpek’in sahibi olduğu İpek Holding’e bağlı, 15 Temmuz darbe girişiminden sonra kayyım atanan 22 şirketinden biri.
Türkiye'nin en büyük altın işleme firmalarından olan Koza Altın İşletmeleri’nin yer aldığı Koza Holding’e bağlı 12 şirket Hazine’den AKP’li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın başında olduğu Türkiye Varlık Fonu’na (TVF) devredildi.
TVF ve ona bağlı şirketler, pek çok kanundan bağımsız çalışabiliyor. Devlet Memurları Kanunu, Sayıştay Kanunu, TBMM tarafından Denetlenmesinin Düzenlenmesi Hakkında Kanun da dahil olmak üzere çok sayıda kanunda yer alan hüküm, TVF ve Varlık Şirketleri ile Varlık Şirketleri tarafından kurulacak diğer şirketler üzerinde uygulanamıyor. Ayrıca fonun mal varlığı rehin edilemiyor, başka bir amaçla tasarruf edilemiyor, ihtiyati tedbir konulamıyor, iflas masasına dahil edilmiyor, gelir ve kurumlar vergisinden de muaf tutuluyor.
Gümüşhane’de Mastra, İzmir’de Ovacık ve Çukuralan gibi işletmelerde siyanürle altın araması yapan şirket, 31 Aralık 2023 tarihi itibariyle Türkiye genelinde 256 maden ruhsatını elinde bulunduruyor.