Reza Zarrab’ın ‘RÜŞVET’leri ve ‘RÜŞVET’ listesindeki isimler

New York Güney Bölge Başsavcısı Preet Bharara, Reza Zarrabın kefalet başvurusunu kabul etmeme gerekçesini açıklayan dava dilekçesinde, Sarraf tarafından verildiği öne sürülen ‘RÜŞVET’ miktarlarını da yazdı...

Zarrab dosyasındaki 

‘RÜŞVET’ rakamları ortaya çıktı

Bharara, Reza Zarrab
ın kendisini HAYIRSEVER BİR İŞ ADAMI! gibi göstermeye çalıştığını, ancak Miamide gözaltına alındıktan sonraki ilk ifadeleri ile kendilerinin ulaştıkları bilgiler karşılaştırılınca, Zarrabın kolaylıkla yalan söyleyebilen bir işadamı olduğunun anlaşıldığını savundu... 

Bharara, Zarrabın, 9 Martta Miami Havalimanı'nda gözaltına alınmasından sonra üstünden nakit olarak 103 bin dolar çıktığını da dosyaya ekledi. 

Başsavcı, Zarrabın İran, Makedonya ve Türkiye pasaportları bulunduğunu, ancak Zarrabın ilk ifadesinde yalnızca Türkiye pasaportu bulunduğunu söylediğini belirtti. 

Zarrabın, Türkiyede aralarında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğanın da bulunduğu, üst düzey politikacılarla yakın ilişki içinde bulunduğu da anlatılan dosyada, Zarrabın kefaletle serbest bırakılması durumunda, 10 milyon doları nakit olmak üzere, 50 milyon dolarlık kefalet parasını gözden çıkarabileceği savunuldu. 

Zarrabın, Türkiye'de 72 gün cezaevinde yattıktan sonra salıverilmesine de değinen Bharara, Zarrabın tutuklanmasına karar veren ve gözaltı işlemini gerçekleştiren hem yargı hem de polis görevlilerinin, ya başka yerlere atandıklarını, ya işten el çektirildiklerini ya da kendilerinin yargı karşısına çıkarıldıklarını belirtti. 

Bhararanın dava dilekçesinde, Zarrabın eski bakanlara verdiği öne sürülen rüşvet rakamları da yer aldı. 

Reza Zarrabın eski Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayana Mart 2012 ile Ağustos 2013 arasında 32 milyon euro, 10 milyon dolar ve 300 bin İsviçre Frankı verdiği, ayrıca kendisine bir piyano, lüks saatler ve mücevherler verdiği öne sürüldü. 

Eski İçişleri Bakanı Muammer Gülere ise Nisan - Ekim 2013 tarihleri arasında 5,8 milyon dolar rüşvet verildiği, Halk Bankası eski Genel Müdürü Süleyman Aslanın ise 2,5 milyon euro ile 1,4 milyon dolar aldığı belirtildi. 

Dosyada, Eski Avrupa Birliği Bakanı Egemen Bağışın evine 500 bin dolar rüşvet parası gönderildiği de savunuldu.
Dha
➽ Paylaş: