‘AKP, ömür boyu çöreklenecek’

Milli Eğitim Bakanlığı’na alternatif olacağı söylenen Maarif Vakfı yasası Meclis’te kabul edildi. Muhalefetin yasaya sert eleştirileri ise sürüyor...

‘AKP, ömür boyu 
Milli Eğitim’e çöreklenecek’

TBMM Milli Eğitim Komisyonu üyesi MHP Kayseri Milletvekili Yusuf Halaçoğlu, “Ömür boyu adamlar buraya çöreklenecekler. Kim atanacak, şu veya bu cemaatler atanacak. Cemaatle ilgili olarak düştüklerini söyledikleri hatalara yenisini ekleyecekler” dedi...

Maarif Vakfı, yurt dışında okul öncesinden yüksek öğrenime kadar burs, eğitim kurumu ve yurt temin etme hizmetleri sunacak. Mevcut Milli Eğitim Vakfı varken Maarif Vakfı yasasının Meclis’ten geçmesini eleştiren Halaçoğlu, AKP’nin yurt dışında cemaatin terk ettiği okulları kendi kontrollerine almayı amaçladığını kaydetti. 

Halaçoğlu: Milli Eğtimin vakfı var
“Komisyonda tabii ki tepki gösterdik ama parmak çokluğu AKP’dedir. Bu vakfın gereksiz olduğunu, zaten Milli Eğitim Vakfı’nın olduğunu ve bu işi yapabileceğini söyledik. Maarif Vakfı’nı Milli Eğitim Vakfı ile eş değer tutmadıklarını zaten komisyonda ifade ettiler. Cemaatin açmış olduğu okullara karşı kendilerinin okullaşma sürecini başlatmaya yönelik bir teşebbüs olarak görüyorlar. Fakat ortaya başka bir şey çıktı. Maarif Vakfı, Türkiye’yi de içine alan bir süreci ihtiva ediyor. 

Kendi elemanlarını yetiştirme gibi bir durum söz konusu. Milli Eğitim Bakanlığı’nı pasifize eden bir durumdur. Bunun eğitim sistemine büyük zararları olacak. Okullar Milli Eğitim’in inisiyatifinden çıkacak. Başta yurt açmak, okul açmak olmak üzere hepsi bu vakfa ait hale gelecek. Artık eğitimde onarılmaz yaralar açılacak.”

Büyük bir operasyon
İktidarın cemaati bahane ederek kendi Milli Eğitim sistemlerini kuracaklarına dikkat çeken Halaçoğlu, “Aslında müfettişlikleri de kaldırdıklarını göz önünde bulunduracak olursak milli eğitimde büyük bir operasyon var. Eğitim sistemini kendi kontrolleri altına alacaklar” diye konuştu. 

Maarif Vakfı’nın, Milli Eğitim Bakanlığı’na alternatif bir bakanlık olarak görev yapacağını dile getiren Halaçoğlu sözlerine şöyle devam etti: 
“Yurt dışında okul açmamıza izin vermezler bahanesini öne sürüyorlar. Karşılık prensibine göre bizde okul açmış ülkelerde bizim de okul açma hakkımız var. İzin vermezlerse kapatırız dedik. Robert Koleji’nden Alman Lisesi’ne, İtalyan Lisesi’ne kadar hepsi bu ülkelerin okullarıdır. Bizim de buralarda okul açma hakkımız var. Vakfın mütevelli heyeti karar vereceğine göre mütevelli heyet de kendileri tarafından atandığına göre bunu tartışmaya bile gerek yok. Eğitimle ilgili işler mütevelli heyetin kararına bağlanacak. Yani öğretmen atamalarına kadar cumhurbaşkanı karar verecek.” 

Durumları içler acısı 
CHP Giresun Milletvekili Bülent Bektaşoğlu da eğitim kurumlarında görev alacak eğitimcilerini yetiştirme görevinin vakfa verildiğini ifade etti. Bektaşoğlu, “Oysa yurt içinde ve yurt dışında görev yapacak eğitimcileri yetiştirmek üniversitelere ve Milli Eğitim Bakanlığı’na ait kurumların görevi. Bu yönetmelikle bakanlık ve mevcut atama yönetmeliği by-pass ediliyor” şeklinde konuştu. 

Tasarının her yönüyle Milli Eğitim anlayışını olumsuz etkilediğine vurgu yapan Bektaşoğlu şöyle konuştu: “Eğitimci yetiştirmek eğitim fakültelerimize ve Milli Eğitim Bakanlığı’na ait kurumların görevi. Böyle bir ortamda vakıf kendi eğitimcisini yetiştirecek. Bu anlayışı nasıl kabul edeceğiz? Bu, her şeyden önce mevcut işleyişimize ters düşüyor. Milli Eğitim Bakanlığı ve mevcut atama yönetmeliği dikkate alınmıyor. Sayıları 300 bini bulan atanamayan öğretmenlerin sosyal ve ekonomik durumu içler acısı. Türkiye’de hem derslik hem öğretmen açığı var. Öğretmenler işsiz. Bu yasa bu sorunların hiç birini çözmüyor, o zaman neden bu yasa çıkarıldı anlamak mümkün değil.” 

Bektaşoğlu, “Ayrıca devlet okulları ödenek bulamıyor, velilerden topladığı bağışlarla ihtiyaçlarını karşılıyor. Kalabalık sınıf sorunu ortada” diye konuştu.
➽ Paylaş: