Alçaklık ve namussuzluk almış başını gidiyor.


“ALÇAKLAR, NAMUSSUZLAR”





Suay Karaman
Atatürkçü Düşünce Derneği
Genel Sekreteri

İçeriği belli olmayan açılıma, “Amerikan Projesi” diyenler için başbakan; “bunu ispat edemezlerse alçaktırlar, namussuzdurlar” diyerek, yine yüksek seviyeden konuştu.

Başbakanın hocalarından eski başbakan Necmettin Erbakan ise, bu açılımı İsrail’in oyunu olarak değerlendirerek, eski öğrencilerini Türkiye’yi bölmek isteyen Avrupa’nın oyununa gelmekle suçladı.

Yapılan değişiklikler sonucu hükümetin çoğunlukta olduğu Milli Güvenlik Kurulu (MGK) toplantısı sonucunda açıklanan bildiride, içeriği belli olmayan açılımın devam etmesi kararlaştırılmıştır. Bildiride devletin ülkesi ve milletiyle bölünmez bütünlüğünden söz ediliyor, ancak ulusal birliğimizin ve laik cumhuriyetimizin değişmez ve değiştirilemez temel kurallarından söz edilmiyor.

MGK bildirisinin, kaygıları daha da derinleştirdiğini söyleyen MHP Genel Başkanı, alınan kararların Bakanlar Kurulu’nda oluşturulduğunu savunmuştur.

DTP’nin 11 Ağustos 2009 tarihinde Iğdır’da düzenlenen mitinginde konuşan Milletvekili Emine Ayna, açılım, saçılım konusunda; “DTP ile görüşüp, PKK ve sayın Öcalan’ı bunun dışında bırakma gibi bir oyun varsa, bu oyuna gelmeyiz. Buna izin de vermeyiz, bunun bilinmesini isteriz” demiştir.

İşte hükümetin içeriği belli olmayan ama herkesin destek vermesini istedikleri açılım ve saçılımın son durumu şimdilik böyle. Alçaklık ve namussuzluk almış başını gidiyor.

Büyük tartışmalara neden olan bu açılım, bir türlü açılamadı, şimdi de bu açılım ABD’de mi hazırlandı, Türkiye’de mi sorusu gündeme oturdu.

Abdullah Gül Dışişleri Bakanı iken, 24 Mayıs 2003 tarihinde Vatan Gazetesi’nden Sedat Sertoğlu'na bir röportaj verir ve şunları söyler; ''Ben bu gezileri yapmadan önce, şimdi senin oturduğun koltukta (eliyle koltuğa vurarak) ABD Dışişleri Bakanı Powell oturuyordu. Onunla iki sayfalık, dokuz maddelik bir plan üzerinde anlaştık. Ama ben her yaptığımı kalkıp açıklayamam ki. Powell, Suriye'ye giderken de benimle konuştu. Gizli olan bir sürü gelişme var.”

Gül’e göre gizli olan bu anlaşmanın içeriği açıklanmadı. Ancak bazı basın kuruluşlarımız anlaşmanın içeriğine ulaştı. Dışişleri Bakanlığı ise bu yayımları yalanlamadı. Bu gizli anlaşmanın maddelerine göre PKK liderine ve üyelerine af çıkarılması ve siyaset yapmaları gibi kararlar vardı.

Emperyalist ABD’nin gerçekte büyük işgal planı olan ama adına Büyük Ortadoğu Projesi denilen projenin eş başkanı olmakla övünen başbakandan, ulusallık adına bir söylem ve eylem beklemek, Godot’yu beklemek gibidir.

ABD’nin dış politikasının etkin isimlerinden David Phillips, 2007 Eylül ayında Türkiye’de hükümet tarafından ağırlanmış ve yaptığı görüşmeler sonucunda “PKK’nin Silahsızlandırılması, Dağıtılması ve Yeniden Entegre Edilmesi” başlıklı bir rapor hazırlamıştı. Hazırlanan raporun, açılıma yön verdiği anlaşılmaktadır.

Carnegie Endowment adlı kuruluşun Türkiye ve Ortadoğu uzmanı ve CIA elemanı Henry Barkey, 2008 yılı Ekim ayında Kürt sorunu üzerine bir rapor hazırladı. “Kürdistan Üzerinden Çatışmayı Önleme” adıyla hazırlanan bu rapor, Obama işbaşına geldikten sonra ABD yönetimine sunuldu. Bu rapordaki önerilerin şimdi yapılanlarla örtüştüğü görülmektedir. Kuzey Irak’taki yönetimle Türkiye’nin ilişkiler kurması, Ankara, Erbil, Washington işbirliği ile sorunun çözülmesi, PKK için genel af, Kürt sorununun demokratik temelde çözüme kavuşturulması, bunun için de AB üyeliğinin bir baskı aracı olarak kullanılması gibi öneriler sıralanmıştır.

Nisan 2004 tarihinde F tiplilerin Washington’daki Abant toplantılarına katılan Henry Barkey, son günlerde, henüz bizde içeriği bile belli olmayan açılım konusunda bilgi vermiş ve kendi hazırladığı raporla benzerlik olduğunu açıklamıştır.

ABD Başkanı Barack Obama 6 Nisan 2009 tarihinde, duvarlarında “Egemenlik Ulusundur” yazan TBMM’de, bir sömürge valisi edasıyla konuştu. Obama, Türkiye’nin Kuzey Irak’taki Kürt yönetimi ile ilişkilerini geliştirmesi gerektiğini söyledi. Ayrıca AKP iktidarının Kürt sorununda attığı adımları övdü ve bunun devam ettirilmesi gerektiğini belirtti.

ABD’de kurulu Atlantik Konseyi isimli kuruluş 2009 Haziran ayında “Türkler ve Irak Kürtleri Arasında Güven Tesisi” adında bir rapor hazırladı. Bu rapor da yine David Phillips tarafından hazırlandı. Proje grubunda eski ABD Ankara Büyükelçisi Ross Wilson, ABD’li General Charles Wald ve Soros’un kurduğu Açık Toplum Enstitüsü’nün politika analizcisi Mike Amitay de var.

Bu rapordaki görüşler ve öneriler, Türklerle Irak Kürtlerinin 13-15 Nisan 2009’da Washington’da yaptıkları toplantıdaki görüşmelere ve David Phillips’in Türkiye ve Irak’taki görüşmelerine dayanıyor. Rapor dikkatli okunursa görüş ve önerilerin, yapılmak istenen açılımla nasıl örtüştüğü net olarak görülebilir. Raporun öneriler bölümünden sadece üç başlığa bakmakta yarar var:

* Teröre karşı çıkmanın ötesine geçin: PKK sorununun çözümü, güvenlik önlemlerinin ötesinde adımlar gerektirmektedir. Nihai çözüm Türkiye’nin sürdürülebilir demokratikleşmesinde ve gelişiminde, aynı zamanda PKK liderleri ve birlikleri için af organizasyonu yapmakta yatmaktadır.

* Tutukluları serbest bırakın: Demokratikleşmeyi geliştirmek için DTP’li tutukluları serbest bırakın.

* Düşmanla konuşun: Ankara, Öcalan’la konuşmayı reddedebilir fakat DTP etkin birer muhatap olabilir. Erdoğan’ın, DTP’yle görüşmesini ve geniş kapsamlı görüşmeler için bir kanal olarak görmesini sağlayın.

ABD Ankara Büyükelçisi James Jeffrey, açılım lafları ortalıkta dolaşmaya başlayınca siyasi partilere ziyaretlerde bulunarak, içeriği belli olmayan açılımı desteklediğini söyledi. Her duruma temkinli yaklaşan ABD Büyükelçisinin bilmediği bir açılımı desteklemesi düşünülemez. Açılımın gerçek sahibi bellidir ve elbette büyükelçi bu açılımın içinde neler olduğunu bilmekteydi.

Birileri “alçak ve namussuz” ama kim? Kimlerin “alçak ve namussuz” olduğu yakın zamanda belli olur mu? “Alçak ve namussuz” olan birileri, Vahdettin gibi ülkeden kaçmak zorunda kalırlar mı? Ders alınmazsa, tarih tekrarlanır derler, doğru mu?

*
➽ Paylaş:
“AKP zihniyetinin erişim yasağı ile engellediği SivriSinekCaz'a ücretsiz Opera VPN ile kolay ve sorunsuz erişebileceğinizi biliyormusunuz?..”
Okurlara..