Gece yarısı zammına öfke yağıyor

Siyasi konularda birbirine giren iktidar ve muhalefet milletvekilleri, kendi emekli maaşlarına % 50-100 zammı ise kenetlenerek Meclis’ten oy birliğiyle geçirdi. Bağ-Kur emeklisinin 450, SSK emeklisinin 750, Emekli Sandığı emeklisinin ise 840 lira maaş aldığı bir ülkede emekli vekil maaşları 8 bin TL’ye çıkarıldı.


"Vicdansızlık"


Emekliye yüzde 3 Vekillere yüzde 100
Bağ-Kur emeklisi 450, SSK emeklisi 750, Emekli Sandığı emeklisi ise 840 lira maaş alırken, vekil emeklilerinin 8 bin liraya çıkan maaşı öfke yarattı.

Gece yarısı zam operasyonu


Siyasi konularda birbirine giren iktidar ve muhalefet, kendi maaşları için tek yürek oldu ve 3-5 bin lira arasında olan emekli vekil maaşı, bir gece yarısı operasyonuyla 8 bin liraya çıkarıldı. Emekliye 3+3 zammı reva gören iktidarın, vekil maaşına yüzde 100’ü bile aşan oranda zam yapmasına emekliden tepki yağdı. En sert tepki Kamu-Sen Başkanı İsmail Koncuk’tan geldi: "Vicdansızlık!"

Emekliye % 3 vekile % 75 zam

Siyasi konularda birbirine giren iktidar ve muhalefet milletvekilleri, kendi emekli maaşlarına % 50-100 zammı ise kenetlenerek Meclis’ten oy birliğiyle geçirdi. Bağ-Kur emeklisinin 450, SSK emeklisinin 750, Emekli Sandığı emeklisinin ise 840 lira maaş aldığı bir ülkede emekli vekil maaşları 8 bin TL’ye çıkarıldı.

Türk kamuoyunun Fransa’nın sözde Ermeni soykırım inkarını suç sayan yasaya kilitlendiği gecede, bu dikkat kaymasını fırsat bilen hükümet, her konuda birbirine girdiği, muhalefetle el ele verip oy birliğiyle emekli vekil maaşlarına yüzde 50 ile yüzde 100 zammı öngören yasayı Meclis’ten geçirdi.

Hâlâ emekli maaşları için İntibak Yasası’nı çıkaramayan memur maaş zammını netleştiremeyen ve emekliye yüzde 3+3 zammı uygun gören hükümet, Bağ-Kur emeklisinin 450, SSK emeklisinin 750, Emekli Sandığı emeklisinin ise 840 lira maaş aldığı bir ülkede, önceki gece yarısı 3 muhalefet partisinin desteğiyle alel acele geçirdiği yasa ile emekli vekil maaşlarını en düşük 8 bin TL’ye çıkardı.
4 parti adeta kenetlendi

TBMM’de gece yarısı yapılan düzenleme ile milletvekillerinin emeklilik maaşlarına tüm partilerin desteğiyle zam yapılması sendikaların sert tepkisine neden oldu. İlaçta katılım payı getiren düzenlemede dün gece yapılan son dakika değişikliğiyle dışarıdan bu göreve atananlar da dahil bakan ve milletvekillerinin emekli maaşları arttırıldı.

3-5 binden 8 bine!

Emekli oldukları kuruma göre 3 ile 5 bin lira arasında maaş alan bakan ve milletvekillerinin emekli maaşları dört partinin ortak önergesiyle önce 5 bin 600 TL’ye sonra da ikinci bir önergeyle 8 bin TL’ye çıkarıldı. Meclis’ten hızla geçen bu düzenlemeyle daha önce farklı oranlardaki maaşlar da eşitlenmiş oldu. Bugüne kadar TÜFE oranında artan bakan ve milletvekili emekli maaşları Cumhurbaşkanının aylık ödeneğine endekslendi.

Bu oran önce emeklilik yaşı ile prim gün sayısı koşullarının sağlanmaları kaydıyla Cumhurbaşkanı’na ödenmekte olan aylık ödemenin yüzde 40’ı esas alınarak Cumhurbaşkanı’na bağlanacak yaşlılık aylığının yüzde 42’si olarak belirlendi. Bu değişiklik maaşları yaklaşık 5 bin 600 TL’ye yükseltirken gece yarısı ikinci bir önerge daha verildi. Hesaplama yöntemindeki yüzde 42’lik oranın 31 Aralık 2020’ye kadar yüzde 60 olarak uygulanmasını öngören değişiklikle emekli maaşları bir anda 8 bin TL’ye çıktı.

Vekile kesinti yok

Ayrıca yeniden seçilen emekli vekillerin aylığından yapılan kesintiler de kaldırıldı. Oysa mevcut emekliler, bir işte çalışmaları durumunda emekli maaşlarından yüzde 15 oranında ’sosyal güvenlik destek primi’kesiliyor. İşte emekli vekillerden yapılan bu kesintinin kaldırılmasıyla, milletvekilliğinden emekli olduğu halde, halen vekil olan yaklaşık 200 kişinin maaşında 5 bin lira artış olacak. Böylece bu vekillerin ellerine geçen aylık tutarı 14 bin 300 liradan 19 bin 300 liraya çıkacak. 12 Haziran seçimlerinde ilk kez seçilen milletvekili maaşı, 11 bin 250 TL...

330 milletvekili alacak

Emeklilik hakkını elde edememiş eski vekillere de bu koşulları yerine getirmek kaydıyla yüksek rakamlı milletvekili emekliliği yolunu açan düzenlemeyle, bu vekillere prim desteği de sağlandı. Herhangi bir işte çalışmayanların milletvekili emeklisi olabilmek için ödemeleri gereken primin tamamı, çalışanların da ödedikleri prim ile ödemeleri gereken arasındaki fark bir yasama dönemi olan dört yıl süreyle TBMM bütçesinden karşılanacak. Kıyak emeklilik MHP İzmir Milletvekili Ahmet Kenan Tanrıkulu’nu da rahatsız etti. Tanrıkulu, “Bu emeklilik olayında bütün hepsinin içinde olmaktan ben de rahatsızlık duyuyorum. Ben emekliliğimi bakanlığımın son döneminde kazandım. Emekliliğimi Turizm Bakanlığı’nda Müsteşar yardımcılığı görevimden aldım” diye konuştu.

Türk Parlamenterler Birliği (TPB) Genel Başkanı Hasan Korkmazcan, milletvekillerinin emekliliklerine yönelik yapılan düzenlemeden 160’ı eski toplam 330 milletvekilinin faydalanacağını bildirdi.
10 SSK’lının maaşı bir emekli vekile eşit
Gece yarısı alel acele Meclis’ten geçirilen yasa ile 8 bin TL’ye çıkarılan emekli vekilin maaşı kaç kişinin maaşına bedel?

- Ayda 3 bin 500 TL maaş alan 2 profesörün - 3500 TL alan 2 hakimin - 1.500 TL maaş alan 5 öğretmenin - 1300 TL maaş alan 6 memurun - 450 TL maaş alan 17 Bağ-Kur emeklisinin - 750 TL maaş alan 10 SSK emeklisinin

Adnan Kahveci, ‘kıyak emekliliği’ reddetmişti

Milletvekili emekli maaşlarına süper zamlar, ANAP döneminde de gündeme gelmişti. 1992 yılında Turgut Özal’ın Çankaya’ya çıkmasından sonra, ANAP milletvekilleri verdikleri önerge ile, muhalefetin de desteğini alarak Süper Emeklilik Yasası’nı Meclis’ten geçirmişlerdi..

1983-1992 yılları arasında TBMM’de ANAP milletvekili, Devlet Bakanı ve Maliye Bakanı olarak görev yapan ve sıradışı fikirleriyle dikkat çeken İstanbul milletvekili ve dönemin Maliye Bakanı Adnan Kahveci , ANAP’ın ’Meclis’ten geçirdiği ’Süper Emekli Maaşı “Yasası’na karşı çıkmış ve bu maaşı almayacağını açıklamıştı. Kamuoyunda ’kıyak emeklilik’ olarak bilinen bu yasa Meclis’ten geçtiği için de o sırada Maliye Bakanlığı koltuğunda oturan Adnan Kahveci bu duble maaşı almayacağını açıklamış ve bu tepkiyi ortaya koymak için de bakanlık maaşının yarısını maliyede bir fona bağlamıştı.
Sağlıkta katkı payı geldi

Vekil emeklisine yüzde yüz civarında zam yapılırken vatandaş hem zamdan mahrum kalırken hem de sağlıkta cebinden çıkaracağı paranın miktarı arttı. 3 kaleme kadar ilaca 3 lira , ilave her kutuya 1 lira katkı payı geldi. Meclis Genel Kurulu’ndan önceki gece gece geçen yasayla, SGK, aile hekimlerinin yazdıkları da dahil olmak üzere reçetelerden 3 kaleme kadar ilaç için 3 lira ilave her geçen kutu için 1 lira katılım payı almaya yetkili kılındı.

Emekli-Sen Genel Başkanı Beysülen: Bal tutan parmağını yalar!...

Emekli-Sen Genel Başkanı Veli Beysülen, “Asgari ücretlinin 640 lira, Bağ-Kur emeklisinin 450, SGK emeklisinin 750, Emekli Sandığı emeklisinin ise 840 lira maaş aldığı bir ülkede vekillerin emeklilik maaşlarını birden bire 3 bin lira artırmalarını, anlamıyoruz, anlamak da istemiyoruz” dedi.

Maalesef toplum öyle bir hale getirildi ki artık yapılan bütün haksızlıklara ’ya olabilir’ veya ’bal tutan parmağını yalar’ anlayışıyla bakıyor” diyen Beysülen, vekillerin asillerini düşünmeden, yani kendisini seçip Meclis’e gönderen milleti düşünmeden kendi emekliliklerini düşünmelerinin çok yanlış olduğunu söyledi.

Beysülen “Yılbaşından sonra yoksul insanların yararlandığı Yeşil Kartı’nda kaldırıldığı bir ülkede vekil emekli maaşına bu zammı onaylamak mümkün değil. Kaldı ki biz intibak yasasının çıkmasını bekliyoruz. Yaptıkları bir hazırlık var bu da intibak yasası da değil. Sadece SGK emeklileri arasında basit bir iç düzenleme. Bu bile bekliyor, Meclis’e gelmiyor” dedi.

Kamu-Sen Genel Başkanı Koncuk: "Çalışanların sesini duyan yok"

Türkiye Kamu-Sen Genel Başkanı İsmail Koncuk, düzenlemeyi "Vicdansızlık" olarak değerlendirdi. Türkiye’deki kamu çalışanlarının sokağa döküldüğü bir süreçte TBMM’nin böyle bir düzenlemeyi yapmasının kabul edilemez olduğunu dile getiren Koncuk, şunları kaydetti: "Kamu çalışanları sokağa dökülmüş durumda. Böyle bir durumda kamu çalışanlarının sesini duymayacaksınız kendinizi düşüneceksiniz. İktidar partisinin milletten ne kadar uzak olduğu ortada. Kendi cebine çalışan iktidar anlayışının göstergesidir bu. 1 milyon üniversite mezunu işsizken, 355 bin öğretmen atama beklerken, böyle bir yasa vicdansızlıktır. Kamu çalışanlarının toplu sözleşme kanunu 15 aydır bekliyor. 2 milyon 600 bin kamu çalışanı bunu bekliyor. Emeklileri de bunun içine katarsanız, aileler ile birlikte 20 milyon insan bu yasayı bekliyor. Bunu bırakıp milletvekillerinin emekliliğine TBMM’de zaman bulacaksınız. Bundan sonra ne diyebilirim ki?"
KESK Başkanı Özgen:Kanun Meclis’in yüz karası

KESK Başkanı Lami Özgen yapılan düzenlemeyi “yüzkarası bir durum” olarak nitelendirdi. Özgen, şunları ifade etti: “Çarşamba günü bütçe kabul edildi. Ancak bütçede kamu çalışanlarına yer olmadığını da gördük. Milletvekillerine özlük hakları ve ekonomik, mali haklarında artırım yapılırken kamu çalışanlarına yüzde 3 zammın reva görülmesine ancak yüzkarası bir durum diyebiliriz.

Eski DİSK Başkanı ve CHP İstanbul Milletvekili Süleyman Çelebi, düzenlemenin “milletvekillerine kıyak emeklilik” olarak değerlendirilmemesi gerektiğini söyledi. “Geçmişte emekli olmuş milletvekillerinin durumuyla ilgili olarak bir düzenleme yapılmıştır” diyen Çelebi sözlerini şöyle sürdürdü: “Daha önce emekli olan milletvekillerinin durumu ile ilgili olarak bir düzenleme yapıldı. Ben esas olarak milletvekili maaşlarının geliştirilmesini değil, bu ülkede asgari ücretli vatandaşlarının maaşlarının ve haklarının geliştirilmesini söylüyorum.

İtalya Başbakanı Monti’den maaş jesti

İtalya’da, 2013 yılına kadar bütçe dengesini sağlamak amacıyla hazırlanan ve sert önlemleri içeren yeni tasarruf tedbirleri, açıklandığında Çalışma Bakanı basın toplantısında işçi ve emekliden çok fedakarlık istediklerini söyleyip ağlamıştı. 4 bakan ile birlikte 2 saat boyunca tüm soruları eksiksiz yanıtlayan Başbakan ve Ekonomi Bakanı Mario Monti ise, acil önlemlerin gerekliliğini, “İstediğimiz özveriler, ülkenin yeniden ayağa kalkmasını sağlamak, İtalya’yı içinde bulunduğu ciddi krizden kurtarmak içindir” sözleriyle belirtmişti.

İtalya’da ülkeyi ağır borç yükünden kurtarmaya çalışan Başbakan Monti, halktan bu fedakarlığı beklerken, hem başbakanlık hem de ekonomi bakanlığı için aldığı maaşlarından feragat ettiğini açıklamıştı. İtalya’nın kemer sıkma paketi 2012’den itibaren kadınlarda emeklilik yaşını 60’tan 62’ye yükseltiyor.



Yeniçağ



.
➽ Paylaş: