Cips ve ölümcül tehlike!
Milyonlarca insanın tükettiği dondurulmuş patates cipsinin yeterince pişmediği için kansere neden olduğu ortaya çıktı.Ölümcül tehlike!
Amerika’da yapılan çalışmada evlerde ve fast food restoranlarda tüketilen
dondurulmuş patates kızartmasının kanser riski taşıdığı ortaya çıktı. Buna göre
paketten çıkan soyulmuş, dilimlenmiş ve tam pişirilmemiş dondurulmuş patates
yenmeden önce çok kısa bir süre kızartılıyor. Ancak dışı gevrek görünen
patatesin içi tam olarak pişmediği ve çiğ kaldığı için kanserojen madde olan
akrilamid seviyesi artıyor.
Amerikan Kimya Birliği uzmanları
pişirilme süresinin akrilamid seviyesini belirlediğini açıklayarak üretici
firmaları ve tüketicileri ürünleri olabildiğince fazla pişirmek için uyardı.
Yine de akrilamidin besinde yer alacağını belirten uzmanlardan besin kimyageri
Donald Mottram, “Fabrika süreci patatesin seçimi, soyulması, kesilmesi,
kurutulması, kızartılması ve dondurulmasını kapsar.
Tüketilmeden önce son kez
kızartılan patates hemen renk değiştirdiği için pişmiş sanılır. Ancak akrilamid
adı verilen madde birçok besinde pişirilme sürecinde oluşur. Bu nedenle
yeterince kızarmamış patateste kanserojen madde akrilamidin oluşması
kaçınılmazdır” açıklamasını yaptı.
Vatan