Cips ve ölümcül tehlike!

Milyonlarca insanın tükettiği dondurulmuş patates cipsinin yeterince pişmediği için kansere neden olduğu ortaya çıktı.

Ölümcül tehlike!



Amerika’da yapılan çalışmada evlerde ve fast food restoranlarda tüketilen dondurulmuş patates kızartmasının kanser riski taşıdığı ortaya çıktı. Buna göre paketten çıkan soyulmuş, dilimlenmiş ve tam pişirilmemiş dondurulmuş patates yenmeden önce çok kısa bir süre kızartılıyor. Ancak dışı gevrek görünen patatesin içi tam olarak pişmediği ve çiğ kaldığı için kanserojen madde olan akrilamid seviyesi artıyor.

Amerikan Kimya Birliği uzmanları pişirilme süresinin akrilamid seviyesini belirlediğini açıklayarak üretici firmaları ve tüketicileri ürünleri olabildiğince fazla pişirmek için uyardı. Yine de akrilamidin besinde yer alacağını belirten uzmanlardan besin kimyageri Donald Mottram, “Fabrika süreci patatesin seçimi, soyulması, kesilmesi, kurutulması, kızartılması ve dondurulmasını kapsar. 

Tüketilmeden önce son kez kızartılan patates hemen renk değiştirdiği için pişmiş sanılır. Ancak akrilamid adı verilen madde birçok besinde pişirilme sürecinde oluşur. Bu nedenle yeterince kızarmamış patateste kanserojen madde akrilamidin oluşması kaçınılmazdır” açıklamasını yaptı. 


Vatan




➽ Paylaş: