İşte Emekli ve Memurların alacağı zam
Tüketici fiyatları Haziran ayında yüzde 0.51 düştü. Böylece, memur ve emeklilerin yarı yıl zamları için ölçü olacak 6 aylık fiyat artışları da yüzde 4.76 olarak hesaplandı. Haziran'da yurt içi üretici fiyatları ise yüzde 0.25 arttı. Emeklilerin alacağı zam oranı da belli oldu...Emekli ve memurların alacağı zam netleşti

Türkiye İstatistik Kurumu'nun (TÜİK) verilerine göre, Haziran sonu itibarıyla yıllık enflasyon yüzde 7.20 ve tüketici fiyatlarında on iki aylık ortalamalara göre artış da yüzde 8.28 olarak gerçekleşti...
TÜİK verilerine göre, aylık en yüksek fiyat artışı yüzde 2.64 ile eğlence ve kültür grubunda gerçekleşirken, artışlar lokanta ve otellerde yüzde 1.09, çeşitli mal ve hizmetlerde yüzde 0.79, eğitimde yüzde 0.70 ve sağlıkta yüzde 0.53 olarak gerçekleşti.
Fiyatlarda aylık en fazla düşüş de yüzde 2.79 ile gıda ve alkolsüz içeceklerde gerçekleşirken, fiyat düşüşleri giyim ve ayakkabıda yüzde 1.32, ev eşyasında yüzde 0.09, alkollü içecekler ve tütünde yüzde 0.01 ve ulaştırmada yüzde 0.01 oldu.
Yıllık bazda en fazla fiyat artışı yüzde 13.62 ile lokanta ve oteller grubunda gerçekleşti. Bu grubu, eğlence ve kültür yüzde 11.13 ile, çeşitli mal ve hizmetler yüzde 9.89 ile, gıda ve alkolsüz içecekler yüzde 9.28 ile, konut yüzde 8.39 ile izledi.
Haziran 2015’te endekste kapsanan 426 maddeden; 71 maddenin ortalama fiyatlarında değişim olmazken, 218 maddenin ortalama fiyatlarında artış, 137 maddenin ortalama fiyatlarında ise düşüş gerçekleşti.
Yurt içi üretici fiyatlarında yüzde 0.25 artış
TÜİK verilerine göre, yurt içi üretici fiyat endeksi (Yİ-ÜFE), Haziran ayında bir önceki aya göre yüzde 0.25 ve ilk altı aylık dönemde yüzde 5.49 yükseldi. Üretici fiyatlarında yıllık artış yüzde 6.73 artarken, on iki aylık ortalamalara göre artış da yüzde 6.74 oldu.
Sanayinin dört sektörünün bir önceki aya göre değişimleri; madencilik ve taşocakçılığı sektöründe yüzde 1.79 artış, imalat sanayi sektöründe yüzde 0.41 artış, elektrik ve gaz sektöründe yüzde 1.84 düşüş ve su sektöründe yüzde 0.36 artış olarak gerçekleşti.
Memur ve emekli maaş zamları
Emekli ve memurların Temmuz zamları yüzde 4.76 olarak belirlendi. Milyonlarca Bağ-Kur ve SSK emeklisi Temmuz'da, yılın ilk 6 aylık döneminde gerçekleşen enflasyon kadar zam alacak. Maaşı bin 100 liranın altında olan emekliler, ayrıca seyyanen zamdan yararlanacak.
Enflasyon farkının ardından maaşı bin lira ve altında kalan emekliler, 100 lira daha seyyanen zam alacakken, bin lira ile bin 100 lira arasındakilere ise maaşları bin 100 liraya tamamlanacak şekilde seyyanen artış yapılacak. Bu zamlarla Haziran ayında 795 lira alan işçi emeklisinin maaşı Temmuz ayında 938 liraya, 835 lira alan en düşük Bağ-Kur emeklisinin maaşı 979 liraya ve 617 lira alan Tarım Bağ-Kur'lusunun maaşı da 750 liraya yükselecek.
"TÜİK MUCİZESİ"
Bağımsız Kamu Görevlileri Sendikaları Konfederasyonu (BASK) Genel Başkanı Bayram Zengin, memur ve emeklilerinin merak ve heyecanla beklediği Haziran ayı enflasyon oranının yüzde 0.51 düşüşle açıklanmasının TÜİK’in bir mucizesi olduğunu belirterek, TÜİK’in bu üstün başarısının ödüllendirilmesi gerektiğini söyledi.
Zengin, “Mevsimsel olarak sebze ve meyve fiyatları düştüğüne göre, anlaşılan TÜİK 78 milyon Türk vatandaşının vejetaryen olduğunu zannetmektedir” değerlendirmesinde de bulundu. BASK Genel Başkanı Bayram Zengin, yaptığı yazılı açıklama ile enflasyon rakamlarını değerlendirirken, “TÜİK tarafından açıklanan rakamlara göre Haziran ayında TÜFE yüzde 0.51 düşerek, 2015 yılının ilk 6 aylık enflasyon oranı yüzde 4.76 olarak gerçekleşmiştir. Bu durumda memur ve emeklilerinin aylıklarına Temmuz ayında yapılacak artış 4.76’dır” dedi.
“ENFLASYON HANGİ RAMAZAN’DA
DÜŞTÜ Kİ BU YIL DÜŞSÜN”
TÜİK tarafından açıklanan rakamlar analiz edildiğinde ortaya ilginç sonuçların çıktığını aktaran Zengin, açıklamasını şöyle sürdürdü:
“Birincisi, Ramazan ayında tüketici enflasyonunun düşmüş olmasıdır. Enflasyon oranı hangi yılın Ramazan ayında düştü ki bu yıl da düşmüş olsun. Ramazan ayı, başta et ve et ürünleri olmak üzere gıda maddelerinin fiyatlarının yükseldiği bir aydır. Ramazan ayının yaz mevsimine denk gelmesi nedeniyle sebze ve meyve fiyatlarındaki mevsimler düşüşlerin genelleştirilmesindeki mantığı çözebilmek mümkün değildir.
Bunun yanı sıra lokanta ve oteller harcama gurubunda 1.09 artış, gıdada ise 2.79 düşüşün izahı da mümkün değildir. Etin, pirincin, bulgurun, makarnanın, çayın, yağın ve benzeri özellikle dar gelirli ailelerin temel mutfak kalemlerin fiyatları geçen aya göre yüzde 2.79 oranında nerede düşmüştür? Mevsimsel olarak sebze ve meyve fiyatları düştüğüne göre, anlaşılan TÜİK, 78 milyon Türk vatandaşının vejetaryen olduğunu zannetmektedir.”
Yurt