AKP vekil ‘AV’ına çıktı!
AKP, yeni anayasayı referanduma götürmek için gereken 330 sayısına ulaşmak üzere çalışmalara başladı. Erdoğan’ın talimatıyla muhalefet milletvekilleri mercek altına alındı. Vekillerin özel yaşamları, zaafları ekonomileri sorunları masaya yatırıldı. Banka kredileri bile incelendi...Vekillere 330 markajı

316 vekile sahip olan AKP’nin, 14 milletvekilinin daha desteğini alabilmek için muhalefetteki isimlerle temasa başladığı öğrenildi. Ancak Erdoğan, AKP’den verilecek firelerden de korkuyor...
TBMM’de kurulan komisyon dağılınca, AKP yeni anayasa çalışmalarını hızlandırdı. TBMM Başkanı İsmail Kahraman Anayasa Komisyonu’nu tekrar toplama çalışmalarını sürdürürken, AKP de kendi teklifiyle ilgili çalışmalarını yoğunlaştırdı.
AKP’de bu çalışmaları yürütecek komisyonun Saray’dan verilen talimatla tekliflerini nisan ayında toplanacak MKYK’ya yetiştirecekleri öğrenildi. Hazırlanan taslağın Saray’da kurulan ekibin çalışmasıyla birleştirileceği ve taslağa son şeklinin Saray’da verileceği belirtildi. Taslağın Tayyip Erdoğan’ın onayından geçtikten sonra TBMM Başkanlığına sunulmasının planlandığı ifade edildi.
BANKA KREDİLERİ BİLE MERCEK ALTINDA
Bu çalışmalarla eş zamanlı olarak Saray’a yakın ekibin CHP, MHP ve HDP milletvekillerini mercek altına aldığı belirlendi.
Aydınlık’a bilgi veren AKP’ye yakın bir kaynak bu konuda şunları söyledi:
“Duyduğumuza göre en yukarıdaki kişinin denetiminde faaliyet gösteren komisyon, muhalefet milletvekillerini tek tek ele almış. Önce her parti için ayrı ayrı değerlendirme yapılmış. ‘Yeni anayasaya kesin karşı olanlar, işbirliği yapılma şansı sıfır olanlar elenmiş. Desteği sağlanabilecek milletvekillerinin özel yaşamları, zaafları, ekonomik durumları, parti yönetimiyle sorunları masaya yatırılmış.
Bazı milletvekillerinin banka kredileri bile incelenmiş. Yapılan değerlendirmelerde HDP’den parti yönetimi ile sorun yaşayan ve bağımsız hareket eden isimlerle temasın sürdürülmesi öne çıkmış. MHP’den de 20’ye yakın milletvekili ile temasa geçilmesi uygun görülmüş. CHP’den fazla umut olmasa da oradan da 20’ye yakın milletvekilinin ismi belirlenmiş. Belirlenen isimlerle ön temaslar başlamış. Bazı işadamları da bu iş için görevlendirilmiş. ‘Adam adama markaj’ taktiği uygulanması kararlaştırılmış.”
Yapılan görüşmelerin sonuçlarıyla ilgili olarak kozmik bir rapor hazırlanarak “Saray”a sunulacağını kaydeden kaynak, milletvekillerinin ikna edilmesi için her şeyin yapılacağını, işadamları üzerinden “kesenin açılmasından” bile söz edildiğini vurguladı.
ERDOĞAN PARTİ İÇİ FİREDEN TEDİRGİN
Yeni anayasa konusunda Erdoğan’ın Ahmet Davutoğlu’na güvenmediği, çalışmalar kendine çok yakın ekip tarafından sürdürülse de tam kontrol istediği öğrenildi.
AKP TBMM Grubu’nda yaşanacak fireden endişe eden Erdoğan’ın şubat ayında AKP TBMM Grup yönetimiyle yaptığı kahvaltıda işin sıkı tutulmasını istediği bildirildi.
AKP kulislerinde konuşulanlara göre, yeni anayasa konusunda AKP içinde bir direniş var. Bu direniş tahminlerden yüksek. Son terör olaylarından sonra parti içi gerilimin ve izlenen politikalar konusundaki tartışmaların daha da arttığı, Suriye, açılım süreci ve PKK ile müzakere sürecini yürütenlerin özeleştiri yapması gerektiği konusunda seslerin yükseldiği vurgulanıyor.
AKP’li bir MKYK üyesi, dışarıdan alınacak destekle verilecek firenin birbirine denk olabileceği uyarısında bulunarak, “Eğer oylamada 330’u bulamazsak bu bizim için yenilgi olur. Alınacak bu yenilgi domino etkisi gösterir. Bu nedenle dikkatli olunmak zorunda. İçinde bulunduğumuz ortamda en iyisi bu anayasa konusunu ertelemek” diye konuştu.