‘Türkiye’nin üyeliğine Avrupa desteği dibe vurdu’

Britanya’nın önde gelen dergilerinden Economist, Türkiye ile Avrupa Birliği (AB) arasındaki ilişkilerin sürdürülebilir olmadığını savunarak ilişkilerin yaşam destek ünitesine bağlı olduğunu yazdı...
.
Economist:

 Türkiye-AB ilişkileri 
yaşam destek ünitesine bağlı

BBC Türkçe’nin aktardığına göre 1990 yılında dönemin cumhurbaşkanı Turgut Özal’ın Avrupa Topluluğu için attığı adımlardan söz edilen yazıda “Çeyrek yüzyıl sonra Türkiye’nin Avrupa Birliği’ne katılma rüyası öldü” dendi...

‘Türkiye’nin üyeliğine Avrupa desteği dibe vurdu’

Avrupa Parlamentosu’nun (AP) Türkiye ile AB arasındaki üyelik müzakerelerinin geçici olarak dondurulmasına ilişkin tavsiye kararına işaret eden dergi, “Şimdiki ilişkiler sürdürülebilir değil. Türkiye’nin üyeliğine Avrupa desteği dibe vurmuş durumda. Üyelik müzakereleri hiçbir yere gitmiyor” diye yazdı.


AP’nin tavsiye kararı bu ay AB liderler zirvesinde ele alınacak.

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın, AP kararı üzerine Avrupa’ya mültecileri kastederek sınır kapılarını açmakla tehdit ettiği hatırlatılan yazıda “10 yıldır iki taraf 35 başlıktan sadece 16’sını açtı, sekizi Türkiye’nin Kıbrıs’ı tanımayı reddetmesi yüzünden bloke oldu ve öyle de olacak gibi duruyor. Adanın kuzeyi ve güneyinin birleşmesi görüşmeleri 22 Kasım’da sona erdi” dendi.


‘İdam, AB için kırmızı çizgi’

Yazıda 15 Temmuz darbe girişiminin ardından ilan edilen OHAL kapsamında, kanun hükmünde kararnamelerle (KHK) girişilen tutuklamaların AB kurallarına aykırı olduğu görüşü dile getirilirken, Erdoğan’ın ve hükümetin sık sık gündeme getirdiği idam cezasının da AB için kırmızı çizgi olduğu belirtildi.

Ankara’nın Avrupa için kullandığı dili ‘düşmanca’ diye niteleyen dergi, “Erdoğan, Batı’yı PKK ve IŞİD’le saf tutmakla suçluyor. Dışişleri bakanı, Alman mevkidaşının telefonuna yanıt vermemekle övünüyor. Hükümet yanlısı gazeteler, hiçbir kanıtları olmadan Batılı yetkililerin Türkiye’ye karşı komplo kurduğunu yazıyor” dedi.

‘Türkiye-AB ayrılığı zaman meselesi’

Avrupalı diplomatların Türkiye’ye zararın geri döndürülemeyeceği konusunda uyardığını belirten dergideki yazı şöyle son buldu: “Diplomatlardan biri, ‘Ne kadar uzun sürerse AB kendini o kadar kapatır. İlişkileri geri döndürmenin tek yolu, baskıya bir son vermek ve sesi kısmak olur.’ diyor. Yine de bu hızla Türkiye ile AB arasındaki acı ayrılık sadece bir zaman meselesi olarak görünüyor.”
➽ Paylaş: