AKP'nin ekonomik şeceresi: FELAKET
CHP Genel Başkan Yardımcısı Bülent Kuşoğlu, Plan ve Bütçe görüşmeleri sırasında bir ilki gerçekleştirdi. Eleştirilerini, komisyondaki büyük boy ekranda görüntülü bir sunum eşliğinde yapan Kuşoğlu, Sayıştay'ın yolsuzluğa yol açan 8240 hata bulduğunu vurguladı....
AKP'nin
ekonomik şeceresini ortalığa saçtı: Felaket...

Cumhurbaşkanlığı hükümet sistemi döneminde hazırlanan ilk bütçe teklifi Meclis'te, Plan ve Bütçe Komisyonu'nda görüşülürken CHP Genel Başkan Yardımcısı Bülent Kuşoğlu da bir ilk gerçekleştirdi...
Bütçenin tümü üzerindeki görüşmeler sırasında sadece konuşma yapmakla kalmayıp eleştirilerini komisyondaki dev ekrana da yansıtılan görüntülü bir sunum eşliğinde dile getiren Kuşoğlu, iktidarı veriler ışığında topa tuttu.
Yasaya göre, Hükümetin yedek ödeneklerin yüzde 2'sini aşmaması gerekirken yüzde 260 aşarak yasayı deldiğini belirten Kuşoğlu, "Bütçeler gelir gider denkliğidir. Siz kendi koyduğunuz kurallara uymayıp 63 milyar lira aştınız. Kendi koyduğunuz kurallara uymayacaksanız o zaman niye bütçe yapıyorsunuz" dedi.
Sayıştay'ın 10 kalemde toplam 8240 hata saptadığına dikkat çeken Kuşoğlu, "Bunlar yolsuzluğa yol açan hatalardır" diye konuştu.
Kuşoğlu eleştirilerini şu başlıklar altında sıraladı:
-Sayıştay raporlarının ve özellikle genel uygunluk bildirimi ile dış denetim ve faaliyet raporlarının değerlendirme raporlarının dikkate alınmaması bütçe hakkının ve demokrasinin yok sayılmasıdır.
-2019 bütçesi son yılların en kötü hazırlanmış ve en kötü uygulanmakta olan bütçesi olarak tarihteki yerini alacaktır.
-Bütçeye konulan hiç bir hedef gerçekleşmemiştir.
-Bütçe açığı, faiz ödemeleri, gider hedefleri, vergi, gelir hedefleri tutmamıştır. Bu hedefler, Merkez Bankası karı ve yedek akçeleri, imar affı, vergi affı, bedelli askerlik gibi bir kereye mahsus gelirlerin bütçeye aktarılmasına rağmen tutmamıştır.
-İdareler hedef ve gerçekleşmeler arasındaki sapmaları açıklamamaktadır. Yani hesap vermeyen kamu idaresi
-2019 yılı için başlangıçtaki borçlanma limiti 80.6 milyar lira düzeyinde bulunuyordu. Hazine ve Maliye Bakanı ile Cumhurbaşkanına verilen şüzde 5'er onanındaki artırma yetkisiyle birlikte bu limit en çok 88.9 milyar liraya çıkabiliyor. Hazine Ocak-Temmuz döneminde net 99.5 milyar liralık borçlanmaya giderek Temmuz ayında aştı.
-TBMM’DE görüşülmekte olan teklifle borçlanma limiti 70 milyar lira daha artırılıyor. Ancak bu ilave borçlanmanın nereye harcanacağı gösterilmemiştir.