Gıda krizi riski artıyor
Türkiye Ziraat Odaları Birliği Başkanı Şemsi Bayraktar, “Türkiye’de kuru alanlarda yetiştirilen buğday, arpa, kanola ve kırmızı mercimek gibi bazı temel ürünlerin kuraklıktan etkilenme sınırına gelindi” ifadelerini kullandı...
Türkiye'de gıda krizi riski artıyor
Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB)
Başkanı Şemsi Bayraktar, önlem alınmazsa ülkedeki kuraklığın tarımsal
üretimi olumsuz etkileyeceği, 2021’de gıda riskinin çok daha büyük
boyutlara ulaşacağı konusunda uyardı...
Cumhuriyet Gazetesi'nin aktardığına göre; “Türkiye’de kuru alanlarda
yetiştirilen buğday, arpa, kanola ve kırmızı mercimek gibi bazı temel
ürünlerin kuraklıktan etkilenme sınırına gelindi” diyen Bayraktar,
“Tedbirlerini almayan ülkeleri, 2021’de zor günler bekliyor” diye
konuştu.
Son yıllarda iç piyasada fiyatı yükselen ürünler için tarımdaki mevcut
sorunları çözmek yerine “ithalat kolaycılığına” kaçılıyordu. Bu kez
böyle bir şeyin mümkün olmayacağını, çünkü kuraklıktan tüm dünyanın
etkilendiğini vurgulayan Bayraktar, “Paramız olsa da bazı ürünlerin
ithalatı mümkün olmayacak. Yerli ve milli üretimden başka çaremiz yok.
Ülkemizde boş toprak kalmamalı. Çok acil olarak tedbirler almalıyız”
diye konuştu.
Bayraktar, şöyle devam etti: “Rusya’da kışlık buğday ekilişlerinin yüzde
22’sinde büyüme eksikliği tespit edildi. Bu durumda Rusya ve diğer
üretici ülkeler, ihracatlarına 2021’de de yasak koyabilir. Türkiye bu
ürünlerde ithalatçı.
Sulanmayan alanların sulamaya açılması başta olmak
üzere, yapısal sorunlara odaklanmalı, üreticilerimizin bu dönemde zaten
yüksek olan elektrik ve su maliyetleri daha da artacağı için acil olarak
elektrik ve sulama ücretlerinde indirime gidilmeli, üreticilerimize
verilen destekler artırılmalı.