“EN UCUZ ETİN KİLOSU 150 LİRA”
Et fiyatlarına Kurban Bayramı'ndan hemen sonraki hafta, ortalama 10 lira zam geldi. Sektör temsilcileri, bayramdan sonra durgunluk beklediklerini, ancak zammın devam ettiğini belirtiler...
Kırmızı ete bir zam daha
Et fiyatlarında artış furyası devam ediyor.
Bayramdan sonraki hafta et fiyatlarına ortalama 10 lira zam geldi...
Dünya Gazetesinin haberine göre, İstanbul Perakendeci Kasaplar Esnaf
Odası Başkanı Aydın Tüfekci, “İstanbul’da et fiyatı kalitesine ve
bölgeye göre değişiyor. Sığır etinden kıymanın ortalama fiyatı 160 ile
200 lira, danada ise 130 ile 160 lira arasında. Şu an toptanda kilosu 98
ile 104 lira olan karkas etin bize maliyeti 140 lirayı buluyor” dedi.
“İSTANBUL’DA HAZİRAN AYINDA 17 KASAP KAPANDI”
Kasap esnafının işlerinin çok durgun olduğunu ve sıkıntılı bir dönem
yaşadıklarını aktaran Tüfekçi, “Biz esnaf olarak fiyatların geri
geleceğini tahmin ediyoruz. Ama bu et çokluğu ve hayvan varlığından
değil. Maalesef iş yapamamaktan dolayı olacak. Şu an en büyük sıkıntımız
elektrik gideri. Yüksek elektrik faturaları kira bedellerini geçti.
Hiç
değilse bizim gibi küçük esnafa ayrı bir fiyat politikasının
uygulanması için TESK Başkanımız Bendevi Palandöken de bu yönde talepte
bulundu” diye konuştu.
İstanbul’da haziran ayında 17 kasabın kapanışına imza attığını söyleyen
Tüfekçi, açılan kasap sayısının ise 5 olduğunu bildirdi.
Açılan ve
kapanan kasap sayısının her ay neredeyse aynı seviyede devam ettiğine
dikkat çeken Tüfekçi, “Şu anda esnafımız zarar ediyor. Çünkü sattığı
malı yerine koyamıyor. Yaz döneminden dolayı esnafımızın satışları
yüksek fiyatlar ve Kurban Bayramı’ndan dolayı yüzde 60’nın işi düşmüş
durumda. Ama girdilerimiz buna rağmen yine artıyor” ifadelerini
kullandı.
Ankara’da muhitine göre et fiyatlarının kıymada 140 ile 150 lira
olduğunu, kuşbaşının ise 160 ile 180 lira arasında değiştiğini aktaran
Ankara Kasaplar Odası Başkanı Fazlı Yalçındağ da, önceki hafta başında
aşağı yukarı yüzde 10 civarında zam geldiğini bildirdi.
Kurban
Bayramı’nda Türkiye’nin yaklaşık 2 aylık et ihtiyacı kadar hayvan
kesildiğini dile getiren Yalçındağ, “Bu yıl her zamankinden biraz daha
az kesim oldu. Bu gerek hayvan fiyatlarının pahalı olması, gerekse
halkın satın alma gücünün geçen zaman içinde azalmasından kurban
kesimini etkiledi. Ayrıca, birçok insan bağış yoluna ya da yurt dışında
kesime yönelmesi de bunda etkili oldu” dedi
“EN UCUZ ETİN KİLOSU 150 LİRA”
Kurban Bayramı’nın hemen ertesi hafta başında et fiyatlarına 10 lira zam
geldiğini bildiren Kanarya Et Grup Yönetim Kurulu Başkanı Burak Şahin,
satışlarda ise yüksek fiyat ve Kurban Bayramı etkisi ile yüzde 30’a
yakın azalma olduğunu söyledi. İstanbul’da bölgelere göre kıyma
fiyatları 160 lira, kuşbaşının ise 170-180 lira arasında değiştiğini
aktaran Şahin, “En ucuz et fiyatı 150 liradan başlıyor. Bonfileyi 350
liraya satan kasap da var, 450 liraya satan da var” diye konuştu.