Roboskî Katliamı'nın üzerinden 13 yıl geçti, yargılanan sadece aileler oldu
Roboskî Katliamı'nın üzerinden 13 yıl geçti, yargılanan sadece aileler oldu
Roboskî Katliamı'nın ardından geçen 13 yıla rağmen tek bir kişi dahi yargılanmazken, adalet arayan aileler hakkında dava açıldı, cezalar verildi ve tutuklandı.
Şırnak’ın Uludere ilçesine bağlı Roboski köyünde 28 Aralık 2011 gecesi saat 21.39 ile 22.24 arasında Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) tarafından Irak sınırından geçen köylülere 4 bomba atıldı. Bombardımanda 34 kişi katledildi.
Katliamda kardeşi Serhat Encü ve 33 kişi için adalet
mücadelesi veren Kanun Hükmünde Kararname (KHK) ile kapatılan Roboskî
Derneği Başkanı Veli Encü hakkında bugüne kadar 17 dava açıldı.
Davaların büyük bir kısmı Roboskîli ailelerle bir araya gelmesi ve
sosyal medya paylaşımları gerekçe gösterildi. 24 Mayıs 2019'da
tutuklanan Encü’ye yargılandığı davada "terör örgütü üyeliği" iddiasıyla
4 yıl hapis cezası verildi. Encü, 4 yıllık tutukluğunun ardından 2023
yılında tahliye edildi.
Veli Encü, Roboskî katliamına ilişkin değerlendirmelerde bulundu.
'TEK BİR SORUMLU YARGILANMADI'
Veli
Encü, “Talebimiz katliamın sorumluların bulunması ve
cezalandırılmasıdır. Bugün Türkiye’de bu katliam halen bile normal
olarak görülüyor. Bugüne kadar halen bu katliamın sorumluları bulunmuş
ve cezalandırılmış değil. Bu katliamda 34 insan, kardeşimiz ve
çocuklarımız katledildi. Hem de hunharca katledildi. 13 yıllık süreçte
Roboskîli aileler bir an olsun mücadelelerinden geri adım atmadı. Her
şey belli ve ortadadır. Siyasi ve askeri her kim bu katliamın talimatını
vermişse cezalandırılmalıdır. Katillerin bulunması ve onlardan hesap
sorulması gerekirken bizler yargılandık. Bizler neyi bekliyorduk, devlet
bize neyi verdi" diye sordu.
‘FAİLLER AÇIĞA ÇIKARTILMADI'
'BİZDEN SUSMAMIZI İSTİYORLARDI'
Encü,"2011'de acımız ne ise şuanda da aynıdır. O günden beri Roboski’de hiç bir şey değişmedi. Eğer bir ortak bir mücadele verilirse adaletin sağlanacağına inanıyoruz. 2012 yılında hakkımda ilk dava açıldı. O zaman telefonlarımız dinlenildi. Emine Erdoğan buraya gelmeden önce biz Roboskili aileler kendi aramızda hazırlık yapıyorduk ve toplantılar gerçekleştirdik. Bunların hepsi suç olarak gösterildi. ‘Aileleri neden topladın ve bunda ki amacın neydi?' gibi ilginç sorular soruldu ve soruşturmalar başlatıldı. Hakkımda açılan ilk dava buydu. Yine sosyal medya paylaşımlarımdan dolayı hakkımda davalar açıldı. Burada bizler sosyal medya üzerinden sesimizi duyuruyorduk. Ancak paylaşımlarımız bile soruşturmaya dönüştürüldü. Bizler yargılandık ve her gün ifadeye çağırıldık. Yine eylemlerimiz oluyordu. Mezarlığa yürüyüşlerimiz ve ziyaretlerimiz oluyordu. Onlar da dava konusu oldu. Bizden susmamızı istiyorlardı. O süreçte burada bir albay aileleri çağırdı ve onlara, ‘Siz neden bu mücadeleden vazgeçmiyorsunuz? Öyle farz edin ki çocuklarınız bir otobüs kazasında öldü' dedi. Yani devlet ne kadar zulüm etse de siz ses çıkartmayın ve kabullenin diyor. Bizler bunu hiç bir zaman kabul etmeyeceğiz ve buna karşı direneceğiz. Bize zulüm edildi ve büyük acılar yaşadık. Bizler unutmadık ve o zaman ki talebimiz ne ise halen aynı talepte bulunuyoruz" diye belirtti.
'ÇÖZÜM KATLİAMLARI AYDINLATMAKLA MÜMKÜNDÜR'
Kürt sorununun çözümüne dair yürütülen tartışmalara da değinen Encü, Kürt sorununda çözümün ancak yapılan katliamları açığa çıkartmakla mümkün olacağının altını çizdi. Encü, şöyle devam etti: “2013-2015 çözüm sürecinde devlete, 'Eğer dürüstseniz ve Kürt sorununu çözmek istiyorsanız Roboskî katliamını aydınlatmakla başlayın' talebinde bulunduk. Şimdi de aynı şeyi diyoruz; dürüstseniz çözümü Roboskî ile başlamalısınız. Şuanda çözüme ilişkin devlet yetkilileri tarafından tartışmalar yapılıyor ve devlet yetkilileri bir şeyler söylüyor. Fakat çözümün, Roboskî katliamını aydınlatmak ve sorumluların açığa çıkartılması ile mümkün olacağını söylüyoruz. Eğer bu yapılırsa Kürt halkı belki samimiyetlerine inanır. Hesap verilmeden pek mümkün değil" diye konuştu.