Bir zamanlar CENNETTİ!.. FELAKETLER ÜLKESİ olduk!
Türkiye, Bolu’daki yangın faciasında ölen 66 cana ağlıyor. Yaklaşık bir ay önce Balıkesir’de 11 kişi hayatını kaybetmişti. Aladağ, Soma, İliç, Hendek ve Beşiktaş’taki felaketlerin acısı ise zihinlerdeyken...
Felaketler ülkesi
Bolu Kartalkaya Kayak Merkezi'ndeki 12 katlı Grand Kartal Otel'de saat 03.30 sıralarında restoran bölümünde çıkan yangın faciaya dönüştü.
Sömestr tatili nedeniyle 237 kişinin konakladığı otelde 66 kişi hayatını kaybetti.
Türkiye, otelin camlarından atlayarak kurtulmaya çalışan insanların yaşadığı can pazarı görüntüleriyle yasa boğuldu.
Yangın önlemleri, ihmaller, sorumlular milyonların ortak sorusu oldu.
Hafızalarda Bolu’daki büyük acının izlerini taşıyan bir dizi felaket belirdi.
Kartalkaya’dan Aladağ’a, İliç’ten Soma’ya, Balıkesir’den Beşiktaş’a, Sakarya’dan orman yangınlarına kadar Türkiye’nin zihnine kazınan felaketler…
Balıkesir’deki mühimmat fabrikasında patlama
24 Aralık 2024, Balıkesir'in Karesi ilçesindeki mühimmat fabrikasında büyük bir patlama yaşandı. Patlamada fabrika çalışanı 8'i kadın toplamda 11 kişi hayatını kaybetti. Fabrikanın yakınındaki evlerde yaşayanlar “Deprem oldu sandık” diyerek felaketi tarifledi. Faciada yaşamını yitiren 38 yaşındaki Çetin Karamüftüoğlu’nun annesi Fidan Yılmaz’ın “16 saat çalışıyordu. Sabah 6’da servise biniyor, gece 1’de eve geliyordu. Yılbaşına kadar izin verilmediğini söylediler. Her gün 16 saat çalışacaksınız demişler. Benim çocuğum uykusuz öldü. Çalışma şartları insanlık dışıydı” sözleri hafızalara kazındı.
Beşiktaş’taki gece kulübü yangını
2 Nisan 2024, İstanbul’un Beşiktaş ilçesindeki “Masquerade” adlı gece kulübünde çıkan yangında 29 kişi hayatını kaybetti. Gece kulübü bir binanın eksi bir ve eksi ikinci katındaydı. Tadilat sırasında gündüz saatlerinde yaşanan yangının ardından hazırlanan ön bilirkişi raporunda çeşitli ihmal ve kusurlar bulunduğu belirtildi. Yangın tüpleri ve havalandırma sistemleri çalışmıyordu. Yangında yaşamını yitiren 17 yaşındaki Efe Demir’in babası Adem Demir’in “Efe bana, 'Burada Allah korusun bir şey olsa nasıl çıkarız bilmiyorum' diyordu. İçine mi doğdu artık bilmiyorum” sözleri hafızalara kazındı.
İliç maden faciası
13 Şubat 2024, Anagold Madencilik'in 2010 yılı Aralık ayından itibaren altın üretimi yaptığı Çöpler Madeni'nde toprak kayması meydana geldi. İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, hacmi 10 milyon metreküp olarak hesaplanan bir kütlenin kaydığını söyledi. Maden ocağındaki dokuz işçi bu kütlenin altında kaldı. İşçilerin cansız bedenini toprak altından çıkarmak günler sürdü. Toprak altında kalan son işçinin cansız bedenine 116 gün sonra ulaşıldı. Altın madeni hakkında yıllardır uyaran çevre aktivisti Sedat Cezayirlioğlu, faciadan bir gün sonra ‘halkı kin ve düşmanlığa tahrik’ten gözaltına alınmıştı.
Hendek’teki havai fişek fabrikasında patlama
3 Temmuz 2020, Sakarya'nın Hendek ilçesindeki havai fişek fabrikasındaki patlamada 7 kişi hayatını kaybetti, 126 kişi ise yaralandı. Patlamayla birlikte havai fişekler gökyüzünde ardı ardında patlarken çıkan yangın, hem havadan hem de karadan müdahaleyle uzun uğraşlar sonucu kontrol altına alındı. Patlamada eşi Havva Çelik'i kaybeden, fabrikanın eski işçilerinden Salih Çelik’in “Burada genç çalışmıyor çünkü tedbir yok. Oraya ancak muhtaç olan biri gider. Ben de muhtaçtım. Bu fabrikanın kaçıncı patlayışı” sözleri hafızlara kazındı.
Aladağ yurt yangını
29 Kasım 2016, Adana’nın Aladağ ilçesindeki yurt yangınında 10'u öğrenci, 12 kişinin hayatını kaybetti, 24 çocuk ise yaralandı. Dönemin yetkililerinin açıklamasına göre, yangın merdivenin kapısı kilitliydi ve çocuklar kapıdan çıkamadı. 13 yaşındaki kızı Zeliha’yı kaybeden Mustafa Avcı’nın “Çocuğum kayıp benim. Burası Süleymancıların yurdu. Maddi durumumuz iyi değildi. İşim yok. Bir de yurdumuz yıkıldı. Geçen sene Pınar Madencilik Lisesi'ne yerleştirmişlerdi. Yurdu yıktılar. Hocalar bize çocuklarınızı buraya verin dedi. Buraya yönlendirdiler bizi. Yoksa çocukların da isteği yoktu. Gönülsüz gitti çocuklar oraya” sözleri hafızalara kazındı.
Soma maden faciası
13 Mayıs 2014, Manisa'da Soma Kömür İşletmeleri AŞ.'nin işlettiği Eynez Maden Ocağı'nda yaşanan maden faciasında 301 madenci hayatını kaybetti, 162 işçi de yaralandı. Madeni işletenlere yönelik açılan Soma davası 2015'te başladı. İlk etapta 5'i tutuklu olmak üzere 51 kişinin yargılandığı dava, yerel mahkeme ile Yargıtay arasında gidip geldi. 2018'in Temmuz ayında sonuçlanan davada 37 kişi beraat etti. Mahkeme, sanıklardan Soma Kömür İşletmeleri A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Can Gürkan'a 15 yıl ceza verdi. Can Gürkan, 18 Nisan 2019'da yurtdışına çıkış yasağıyla tahliye edildi.
Türkiye’yi nefessiz bırakan orman yangınları
2021 yılının yaz ayı, Türkiye’yi adeta nefessiz bırakan orman yangınlarıyla geçti. 28 Temmuz 2021'de Antalya'nın Manavgat ilçesinde başlayan ve Türkiye'nin birçok şehrine yayılan orman yangınları felakete dönüştü. 12 Ağustos 2021 itibarıyla; çoğunluğu Akdeniz, Ege, Marmara, Batı Karadeniz ve Güneydoğu Anadolu Bölgelerindeki 53 ilde çıkan 299 orman yangınında 8 kişi hayatını kaybederken, önceki yıllara göre büyük artışla 150 binden fazla hektar orman alanı ve yerleşim yeri küle döndü ve binlerce hayvan can verdi. Günlerce süren büyük orman yangınlarında Türk Hava Kurumu’nun söndürme uçaklarının kullanılmaması tepki çekmişti. O dönem THK’nin işten attığı söndürme uçağı pilotlarının “Tüm dünya THK’nin elindeki uçakları kullanıyor. ‘Bugün gelin bu yangını söndürün’ deseler o uçaklara atlarız, yangını da söndürüp döneriz. Biz başarıyla görev yaptık. Kullandığımız uçakların da herhangi bir sıkıntısı yoktu” sözleri hafızalara kazındı.