Liseliler bugün dersleri boykot ederek kararı protesto ediyor...
İstanbul’daki bazı liselerde öğrencilerin “öğretmenlerimiz sürüldü” diyerek düzenlediği eylemler gündemdeyken İstanbul Valiliği, tartışmaların merkezindeki öğretmen atamalarıyla ilgili bir açıklama yayımladı...
Liseliler günlerdir eylemde:
Valilik açığa alınmayı yalanladı ama...
İstanbul’daki bazı liselerde öğrencilerin “öğretmenlerimiz sürüldü” diyerek düzenlediği eylemler gündemdeyken İstanbul Valiliği, tartışmaların merkezindeki öğretmen atamalarıyla ilgili bir açıklama yayımladı. Valilik, “öğretmenler açığa alındı, siyasi sebeplerle görevlerinden uzaklaştırıldılar” gibi iddiaların gerçeği yansıtmadığını savundu.
Liseliler ise bugün dersleri boykot ederek kararı protesto ediyor.
“Görev süresi dolan öğretmenler yeniden atandı”
Valiliğin açıklamasına göre, yaşanan süreç öğretmenlerin görevden alınması değil, Milli Eğitim Bakanlığı’na bağlı Özel Program ve Proje Uygulayan Okullarda (proje okul) görev süresi dolan öğretmenlerin yeni okullara atanması süreci. Bakanlığın 2020 yılında yürürlüğe koyduğu yönetmelik uyarınca bu okullarda görev yapan öğretmenlerin hizmet süresi en fazla 8 yıl olarak sınırlandırılmıştı.
1471 öğretmen tercihine yerleşemedi
Açıklamada, 8380 öğretmenin tercih ettiği proje okullarına yerleştirildiği, 1471 öğretmenin ise tercihlerine yerleşemediği belirtildi. Bu öğretmenlere Nisan 2025’te norm fazlası kapsamında başka okullara yer değiştirme hakkı tanındığı kaydedildi. Valilik, hiçbir öğretmenin açığa alınmadığını ve özlük haklarında bir kayıp yaşanmadığını vurguladı.
“Görev süresi ortalaması 15 yıl”
Ayrıca proje okullarındaki öğretmenlerin görev süresinin çoğunlukla 15 yılın üzerinde olduğuna dikkat çekilen açıklamada, mevcut yönetmelikle bu sürenin 4+4 yıl olarak sınırlandığı hatırlatıldı. Valilik, bu değişimin uzun süredir bilinen bir yönetmelik çerçevesinde yapıldığını ve yeni atamaların öğretmenlerin tercihleri ve hizmet puanları dikkate alınarak yapıldığını belirtti.
Arka planda ne var?
Valilik açıklamasıyla kamuoyunda oluşan “öğretmenler sürgün edildi” algısını yalanlasa da, öğrencilerin günlerdir dile getirdiği “sevdiğimiz öğretmenler keyfi şekilde gönderildi” tepkisi sürüyor. Eğitim-Sen gibi sendikalar ise iktidarın kendi ideolojisine uygun öğretmenleri proje okul olarak nitelendirilen ülkenin en köklü liselere getirerek eğitim alanını siysallaştırdığını ifade ediyor.
Proje okul sistemine karşı yıllardır dile getirilen eleştiriler, son atama süreciyle birlikte yeniden görünür hale geldi.
Üniversitelerin ardından eylemler liselere de sıçradı
— Gazete Pencere (@gazetepencere) April 14, 2025
????Vefa Lisesi'nde öğretmenlerin okullardan sürülmesine karşı dersler boykot edildihttps://t.co/iAzMM7apfj pic.twitter.com/EiLy5uitbS
Lise eylemleri sürüyor
Geçtiğimiz Cuma günü ülkenin dört bir yanındaki köklü liselerde başlayan eylemler bugün de devam ediyor. İstanbul'da bulunan Vefa Lisesi öğrencileri dersleri boykot etti. İzmir 'de de liseliler derslere girmedi.
Ankara Gazi Anadolu Lisesi'nde de öğrenciler dersleri boykot etti.
Amasya Macit Zeren Fen Lisesi'nin mezun ve faal öğrencileri, öğretmenlerine destek olmak için okul bahçesinde eylem düzenledi.
Ankara Gazi Anadolu Lisesi'nde boykot
— Gazete Pencere (@gazetepencere) April 14, 2025
????Sürgün edilen öğretmenlere öğrencilerden destekhttps://t.co/iAzMM7apfj pic.twitter.com/ZFY7UAF8pt