"Bağımsızlık fikri Atatürk’ten önce var mıydı?.."

Eski CHP milletvekili Emekli Büyükelçi Onur Öymen, "Atatürk’ten önce tam bağımsızlık, Türk milleti kavramları var mıydı? Atatürk’ün getirdiği çağdaşlık anlayışı, laiklik, Türkiye’yi din devleti haline getirmek isteyenleri rahatsız ediyor. Türkiye’yi bazı ülkelerin dümen suyuna sokmak istiyorlar."

'Atatürk’ün getirdiği çağdaşlık anlayışı, laiklik, Türkiye’yi
din devleti haline getirmek isteyenleri rahatsız ediyor...'

Kemalizmden rahatsızlıkları çok normal!..



Doğrudan saldıramayanların "Atatürk’ten önce Kemalizm vardı" deyip idelojisine saldırması CHP’li Onur Öymen’i kızdırdı: "Marx’tan önce Marksizm mi vardı! Ata’nın tam bağımsızlık fikri, Türkiye’yi bölmek isteyenleri çok rahatsız ediyor."

Vahdettin mi tam bağımsızdı!

"Atatürk’ten önce tam bağımsızlık, Türk milleti kavramları var mıydı?

Atatürk’ün getirdiği çağdaşlık anlayışı, laiklik, Türkiye’yi din devleti haline getirmek isteyenleri rahatsız ediyor. Türkiye’yi bazı ülkelerin dümen suyuna sokmak istiyorlar."


Kemalizmden rahatsız olan bazı unsurlar var

Tarihçi Doç. Alkan’ın "Atatürk’ten önce Kemalizm vardı" sözlerine Öymen’den tepki geldi: Mustafa Kemal’in bağımsızlık fikri, Türkiye’yi bölmek isteyenleri rahatsız ediyor.

İstanbul Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi Tarih Ana Bilim Dalı Başkanı Doç Dr. Mehmet Ö. Alkan’ın Taraf gazetesine verdiği röportajda 'Atatürk’ten önce Kemalizm vardı' şeklindeki sözleri tepki çekti.

Eski CHP milletvekili Emekli Büyükelçi Onur Öymen, Türkiye’de bazı unsurların Atatürk’ün fikriyatından rahatsız olduğunu kaydederek, bunun için çalışan, yazı yazan, televizyonlarda konuşan insanların çok olduğunu ifade etti.


Öymen, şunları söyledi: "Atatürk’ün getirdiği temel unsurlar tam bağımsızlık, millet fikri, bu unsurlar rahatsız ediyor. Türkiye’yi milletlere, halklara bölmek isteyenleri rahatsız ediyor. Atatürk’ün getirdiği çağdaşlık anlayışı, laiklik, Türkiye’yi din devleti haline getirmek isteyenleri rahatsız ediyor. Kadın-erkek eşitliği, kadının başını bağlayıp evde çocuğuna bakmasını isteyenleri rahatsız ediyor. Basın özgürlüğü basını tam denetim altına almak isteyenleri rahatsız ediyor. Kimse Atatürk Kurtuluş Savaşı’nı yaptı, kötü iş yaptı, yapmasaydı demiyor. Atatürk’ün rahatsızlık yaratan fikirlerinin özü bunlar."

“Abdülhamit mi bağımsızdı”

Marx’dan önce Marksizm diye bir kavramın olmadığını ifade eden Öymen, Atatürk’ten önce Kemalizm’in olmadığını söyledi. Öymen, şöyle devam etti:

"Atatürk’ten önce Türk Milleti kavramı var mıydı? Atatürk’ten çok rahatsız oluyorlar. Ne için rahatsız oluyorlar? Onun temel fikriyatından Türkiye’yi uzaklaştırmak istiyorlar, bunu beceremiyorlar. Nedir o? Tam bağımsızlık. Tam bağımsızlık fikri Atatürk’ten önce var mıydı? Enver Paşa mı tam bağımsızdı? Her zaman Almanya’ya sonuna kadar bağlı olmuş Abdülhamit mi tam bağımsızdı? Vahdettin mi tam bağımsızdı?
Tam bağımsızlık bazı çevreleri rahatsız ediyor çünkü Türkiye’yi bazı ülkelerin dümen suyuna sokmak istiyorlar.”Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Alparslan Işıklı da, “Kemalizm’in esin kaynağı olan fikirler, felsefe Kemalizm’den daha önce Namık Kemal, Tevfik Fikret tarafından kısmen de olsa dile getirilmiştir. Kemalizm’i bir dünya görüşü haline getiren ve onu hayata geçiren Atatürk’tür" dedi.



Yeniçağ



.
➽ Paylaş: