AKP’nin üstünü örtüğü ‘Tape’ gerçek oldu

Bilal Erdoğan'ın gizli ortağı olduğu ve Bosphorus şirketine verileceği ileri sürülen Etiler'deki Polis Okulu, dün kapatıldı. 17 Aralık sürecinde ortaya çıkan tape ve görüntülerde Bilal Erdoğan'ın bu arazi için pazarlıkların içinde yer aldığı iddia ediliyordu...

‘Tape’ idi, üstü örtüldü şimdi gerçek oldu
 

Takipsizlik kararıyla kapatılan 25 Aralık rüşvet ve yolsuzluk dosyasına giren ve arazisi AVM ve rezidans yapılması için değerinin çok altında Yasin el Kadı ve Bilal Erdoğan’ın gizli ortağı olduğu öne sürülen şirkete verilmek istenen İstanbul Etiler Polis Meslek Yüksek Okulu, Bakanlar Kurulu kararıyla kapatıldı...

 Karar dünkü Resmi Gazete’de yayımlandı. 

Buna göre, okulun kapatılmasına, İçişleri Bakanlığı’nın yazısı üzerine, Bakanlar Kurulu tarafından, 22 Eylül 2014’te karar verildi.

32 bin metre karelik bir alan üzerinde kurulu olan Etiler Polis Okulu, 25 Aralık soruşturmasında gündeme gelmişti. İddiaya göre Cengiz Aktürk’ün başında olduğu ve Bilal Erdoğan’ın “gizli ortağı” olduğu öne sürülen Bosphorus 360, İstanbul’un en değerli bu arazisini almak için yoğun çaba harcadı. 

Arazinin KİPTAŞ aracılığıyla Bosphorus 360’a devredilme hazırlığı yapıldığı yönündeki iddialar yolsuzluk soruşturmasına geçen tespitler üzerine ortaya atıldı. İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş basına arazinin tapularını göstererek iddiaları yalanlasa da, soruşturma kapsamında yapılan takiplerde, Bosphorus 360’ın ortaklarıyla birçok toplantı yapıldığı saptandı. İnternete sızan görüntülerdeYasin el Kadı, oğlu Muaz Kadı ve Usame Kutub ile diğer ortaklar projenin maketi ile görüldü.

Etiler Polis Meslek Okulu arazisiyle birlikte polis lojmanı yapılması karşılığında İstanbul Büyükşehir Belediyesi’ne devredilmişti. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, bölgeyi afet riskli alan ilan etti. 

Arazinin Yasin El Kadı’nın oğlu Muaz Kadı ve Mısırlı İşadamı Usame Kutub’un da aralarında bulunduğu kişilerin gizli ortağı olduğu Bosphorus 360 şirketine değerinin çok altında 460 milyon dolar bedelle ihalesiz verildiği iddia edilmişti. Bu süreçte arazi ticaret merkezi ilan edildi. 

Arazi için 2.5 emsal inşaat izni verilirken yaklaşık100 bin metrekarelik inşaat hakkı tanınmış oldu. Söz konusu alan için yükseklik serbest bırakıldı. Yeni imar planında AVM, rezidans, restoran, mağaza, otel yapımına izin verildi. 

Haramzadeler adlı twitter hesabından yayınlanan polis fezlekesine göre, Etiler Polis Okulu arazisine yapılacak AVM ve rezidans projesi dönemin Başbakanı Tayyip Erdoğan tarafından yakından takip ediliyordu. Polis fezlekesinde yer alan iddiaya göre grup üyeleri zaman zaman Erdoğan’a maketli, fotoğraflı sunum yaptı. 

Erdoğan’a projeyle ilgili sunum yapıldığına dair telefon görüşmeleri de fezlekede yer aldı. Etiler Polis Okulu’nun Çatalça’ya taşınması için de imar oyunları oynandı. 

Çatalca’nın en bakir yerlerinde bulunan 400 metrekarelik arazinin akıbetine ilişkin 24 Temmuz 2013’te Kiptaş Genel Müdürü İsmet Yıldırım ile konuşan Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar, Çatalca’daki arazinin rezerv alanı ilan edilmesinin istenmesi üzerine “zaten araziye hukuksuz olarak 3 katı emsal verdiğini” söyledi. 

Bayraktar, “Ben neye istinaden yapayım bunu? Bizi asarlar ya!” dediği dinlemelere takıldı.

Fezlekeye yansıdı Fezlekede, bu görüşmeye ilişkin şöyle denildi: 

“Görüşmeden de açıkça anlaşılacağı üzere henüz protokolü imzalanırken KİPTAŞ’a ve örgüt üyelerine devletin üst kademelerinin talimatı ile devredilmesi planlanan Etiler Polis Okulu arazisinin ihale edilmeden usulsüz bir şekilde alınabilmesi için fikir yürütüldüğü, bu konuda yardımcı olması açısından Adem Baştürk (Hoca diye hitap edilen, İstanbul Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri) ile görüşüldüğü, onun da ‘çalışsınlar bana getirsinler’ dediği, ayrıca İBB Yazı İşler ve Kararlar Daire Başkanı Turan Konak’a akıl danışılacağı tespit edilmiştir. 

Çatalca’dan 400 dönümlük araziyi Emniyet Genel Müdürlüğü’ne verecekleri, Etiler Polis Okulu’nun riskli alan ilan edilmesinin karşılığında bu arazinin rezerv alan ilan edildiği, Erdoğan Bayraktar’ın ‘konuyu Vedat ile konuşacağım’, ‘bunu halledeceğiz, halledeceğiz bak tamam...’ dedikleri tespit edilmiştir.”
 Cumhuriyet

➽ Paylaş: