Mısır'ın başına geçecek yeni lider Al Baradey mi?

Mısır'ın başına geçecek yeni lider olarak planlanan Muhammed Al Baradey hakkında, çalışma arkadaşı Prof. Dr. Çetin Ertek, sondalga'ya çok önemli açıklamlar yaptı:




Mısır’da ayaklanma devam ederken ABD’nin Mısır’a yeni başkan olarak planladığı ismin Muhammed El Baradey olduğu anlaşılıyor. Baradey Uluslar arası Atom Enerjisi Ajansı Eski Başkanı. Baradey kimdir? Bu göreve hangi özelliklerinden dolayı getirilmiştir?


Arkadaşımız Muharrem Bayraktar, bu soruları Nükleer enerji Uzmanı Prof. Dr. Çetin Ertek’e sordu.


Çetin Ertek, Baradey’in Uluslar arası Atom Enerjisi Ajansı (UAEA) başkanlığı döneminde Baradey’le birlikte çalışmış. Ertek, UAEA’da P3 personeli düzeyinde başarılı çalışmalara imza atmış nükleer enerji uzmanı.


Ertek, Baradey’den önce ajansın başkanı olan Hans Bilix’in ABD’nin Irak’la ilgili iddialarına karşı çıktığını ve “Irak’ın kitle imha silahı ürettiğine, nükleer tesis kurduğuna dair delil olmadığını, Irak'ın böyle bir çalışma içinde bulunmadığını ” söylediğini anlattı.


ABD’nin 2000’li yılların başında sürekli olarak “Irak’ta kitle imha silahı” var tezine karşı UAEA’dan böyle açıklamalar gelmesinin ABD’yi rahatsız ettiğini söyleyen Ertek “kurum çalışanları da Bilix’le aynı görüşte idi. Ama birden bire Bilix görevden alındı ,yerine Baradey getirildi” diye konuştu.


“Baradey’in Irak’ın nükleer kapasitesi konusundaki düşüncesi neydi?” diye soruyorum Ertek Hoca’ya.


“Baradey açıkça “Irak’ta bu tip çalışmaların olduğunu, kitle imha silahı üretildiğini” söylüyordu” diye cevapladı bu sorumuzu Ertek Hoca ve şöyle devam etti.


“Zaten Baradey’in atom enerjisi ajansının başına geçmesiyle Irak’a işgal planı devreye girdi. ABD, Irak’ı işgal etti. Daha sonra Baradey’e Nobel Barış ödülü verdiler. Neden verdilerse. Baradey, aldığı ödülün bir kopyasını da bana gönderdi. Ödülde “dünya sulhuna katkılarından dolayı” yazıyor!”


Hatırlanacağı gibi Irak’ı işgal öncesi Irak’ta yoğun kitle imha silahı bulunduğunu iddia eden ve bu konuda UAEA’nın da desteğini alan ABD, İşgal sonrasında ise Irak'ta kitle imha silahı olduğu istihbaratının yanlış olduğunu açıklamıştı!


Bugün Hüsnü Mübarek’in yerine Mısır’ın başına geçmeye hazırlanan Muhammed El Baradey’in ABD’nin Irak’ı işgaline zemin hazırlayan en önemli isimlerden biri olduğu, Irak’ta ölen milyonlarca kişinin sorumluluğunu da sırtında taşıdığı ortaya çıktı.




Son Dalga



*

➽ Paylaş: