Devlet, Samast ile hatıra fotoğrafını sızdıranını arıyor
Hrant Dink'in öldüren Ogün Samast ile fotoğraf olayında hiçbir polis ve jandarma cezaya çarptırılmazken, devlet var gücüyle o fotoğrafı sızdıranı arıyor.
Ogün Samast ile hatıra fotoğrafını sızdıran kişi aranıyor
Hrant Dink'in öldüren Ogün Samast'ın Samsun Emniyeti'nde 'poster fotoğrafı'nı sızdıran kişi hummalı bir şekilde aranıyor.
Radikal'den İsmail Saymaz'ın haberine göre Samast ile fotoğraf olayında hiçbir polis ve jandarma cezaya çarptırılmazken, devlet var gücüyle o fotoğrafı sızdıranı arıyor.
Agos’un Genel Yayın Yönetmeni Hrant Dink’i öldüren tetikçi Ogün Samast’ın Samsun Terörle Şube Müdürlüğü’nde (TEM) polis ve jandarmalarla resimlerinin çekilmesi sonrası, buna göz yumup basına sızmasının önüne geçmedikleri için ‘görevi kötüye kullanmak’ suçundan beraat eden iki polis hakkındaki karar Yargıtay 4. Ceza Dairesi’nce bozuldu. Daire, iki polisin ‘suçu ve suçluyu övmek’ten cezalandırılmasını istedi.
Geçen altı yıl içinde hiçbir polis ve jandarma bu suçtan mahkum olmadığı gibi, hafif disiplin cezalarıyla yetinildi. Samast hayranı kamu görevlilerini cezalandırmayan ve böylece bazılarının terfi etmesinin önünü açan yargı, görüntüleri basına sızdıran ‘faili meçhul’ şüpheli hakkında ise 21 Mayıs 2015’e kadar daimi arama kararı aldı. Bu kişiyi yakalandığı takdirde ‘soruşturmanın basın yoluyla gizliliğini ihlal’den 4,5 yıla kadar hapis istemiyle yargılanarak, en ağır cezayı alan kişi olabilir.
Ogün Samast, 19 Ocak 2007’de Dink’i öldürüp Trabzon’a doğru yola çıkmış; bindiği araç 20 Ocak’ta Samsun Otogarı’nda durdurulmuş ve tetikçi gözaltına alınmıştı. O gece Samsun TEM Şubesi’nde biriken polis ve jandarmalar, “Vatan toprağı kutsaldır, kaderine terk edilemez” yazılı Atatürk posteri önünde, Türk bayrağı verdikleri Samast’la ‘hatıra resmi’ çektirdi. TEM Şube Müdür Vekili Metin Balta, savcının emrine rağmen Samast’a gözaltı işlemi yapmadığı gibi, fotoğraf makinesini polis Cengiz Aydın ’a verip resim çekmesini istedi. Yüzbaşı Murat Bayrak da cep telefonuyla bu ‘mutlu anı’ ölümsüzleştirdi. O karede Metin Balta, Komiserler Yakup Kurtaran ve Ahmet Çetiner ve polis İsmail Türk, Başçavuş Birol Ustaoğu ve Yüksel Avan, Üstçavuş Soner Turan, Çavuş Ahmet Yılmaz ve Atalay Özcan vardı.
Polise maaş kesimi, jandarmaya göz hapsi
Görüntülerin sızması üzerine İçişleri Bakanlığı, polis ve jandarma hakkında soruşturma açtı. Metin Balta’nın “görüntülerin basında yer almasına tedbir almayarak” görevini kötüye kullandığı belirlendi. Komiser İbrahim Fırat’ın da 13 fotoğrafı bilgisayara kaydedip sildiği, soruşturmanın gizliliğini ihlal ederek, resimlerin sızmasına neden olduğu kaydedildi. İki polis hakkında ‘görevini kötüye kullanmak’tan Samsun 4. Asliye Ceza’da dava açıldı. Mahkeme, 22 Ekim 2008’de beraat kararı verdi. Yargıtay 4. Ceza Dairesi, kararı bozarak, iki sanığın ‘suçu ve suçluyu övme’den cezalandırılmasını istedi. Böylece başa dönüldü.
İki polis ‘görüntüler sızdığı’ için yargılanırken, Samast’la poz veren komiser ve polisler ile jandarmalar hakkında takipsizlik kararı çıktı. İçişleri Bakanlığı, bu kişilere disiplin soruşturması açtı. Polis ayağında; Emniyet Müdürü Mustafa İlhan’a uyarma, Yalman’a ve Balta’ya kınama, Yakup Kurtaran ve üç polise birer, bir polise üç gün maaş kesim cezası verildi. Kurtaran, Samsun 1. İdare Mahkemesi’nde cezayı iptal ettirdi. Bu sayede Kurtaran, 2012’de Malatya Emniyet Müdür Yardımcılığına kadar yükseldi. Jandarma ayağında, Yüzbaşı Bayrak, Samast’ın görüntüsünü kaydettiği, “görüntüleri zanlıya samimi yaklaşımla cep telefonunu vermek suretiyle gösterdiği” için, diğerleri de poz vererek disiplin suçu işlediklerinden beş ila iki gün arasında göz hapsine tabi tutuldu.
Devlet arıyor
Hiçbir polis ve jandarma cezaya çarptırılmazken; “dosyanın bir an önce sonuçlandırılması ve sürüncemede kalmaması” için “samimi” görüntüleri basına veren, Samast’a ait üç CD’yi çeşitli noktalara bırakıp 155’e ihbarda bulunan meçhul şüpheli hakkında ayrı soruşturma açıldı. Kimliği saptanamayan bu kişi ya da kişiler için, suçun zamanaşımı süresinin dolduğu 21 Mayıs 2015’e kadar ‘daimi arama’ kararı alındı. Bu dosyada, faili meçhul şüpheli ya da şüpheliler için ‘basın yoluyla gizliliği ihlal’ suçundan 4,5 yıla kadar hapis isteniyor.