Kiralar yüzde 100 ila 400 oranında arttı: Küçük esnaf kepenk kapattı...
İstanbul'da kentsel dönüşümle birlikte kiralar katlanarak artarken, küçük esnaf büyük sıkıntı yaşıyor. Yenilenen binalardaki işyerlerini boşaltmak zorunda kalan bakkal, manav, terzi gibi esnaf, aynı semtte 5 kata varan kira artışlarıyla karşılaşınca kepenk kapatmak zorunda kalıyor. İSTESOB Başkanı Faik Yılmaz, "İşini devam ettirmek isteyen esnaf yüksek kiralara taşınıyor, maliyetleri karşılamayan, iş yerine uygun dükkân bulamayan esnaf ise kepenk kapanıyor" dedi...
İstanbul'da kiralar yüzde 100 ila 400 oranında arttı: Küçük esnaf kepenk kapattı
İstanbul'da yaşanan kentsel dönüşüm nedeniyle yenilenen binalardaki işyerlerinin kiraları astronomik rakamlara ulaşırken, mahallelerin simgesi haline gelmiş küçük esnaf büyük zorluklarla karşı karşıya kaldı.Bakkal, manav, terzi gibi esnaf, yüksek kiralar nedeniyle aynı semtte dükkan bulamaz hale geldi ve kepenk kapatmak zorunda kaldı. İSTESOB Başkanı Faik Yılmaz, bu durumun esnafı olumsuz etkilediğini ve çözüm bulunması gerektiğini belirtti.
İstanbul Esnaf ve Sanatkârlar Odaları Birliği (İSTESOB) verilerine göre İstanbul'da 270 bin esnaf ve sanatkâr var. Bu işyerlerinin yüzde 80'i sokak aralarında faaliyet gösteriyor. Kentsel dönüşümle yenilenen binalarda kiralar, semtine göre yüzde 100 ila 400 oranında arttı.
Akşam gazetesine konuşan İSTESOB Başkanı Faik Yılmaz, kentsel dönüşüme giren binalardaki iş yerinden çıkmak zorunda kalan esnaf ve sanatkârın yeni dükkân bulamadığından yakındı. "İşini devam ettirmek isteyen esnaf yüksek kiralara taşınıyor, maliyetleri karşılamayan, iş yerine uygun dükkân bulamayan esnaf ise kepenk kapanıyor" diyen Yılmaz, "Kalfalıktan ustalığa geçenler de dükkan bulamıyor. Birçok meslek kayboluyor. Mahallelerimizin ışığı sönmesin, sokaklarımızın yediemini esnaf ve sanatkârımızı koruyalım. Çözüm olarak mini sanayi siteleri kurulmalı" ifadesini kullandı.
"4 KATI KİRAYA YANA TAŞINDIM"
Bakkal Ercan Aslan, "27 yıldır aynı yerde bakkalım. Bakkallıkta, müşteri alışkanlığı önemlidir. Onları kaybetmemek için eski dükkanımın yakınına bir yere 4 katı kiraya taşındım" derken, marangoz Yavuz Karamürsel, "34 yıldır aynı dükkandaydım. Şimdi müşterilerimden uzak bir dükkana 45 bin TL kira vereceğim" ifadelerini kullandı. Elektrikçi Ersan Kubal, "Yeni yere yüzde 100 zamlı olarak taşındım. Burası için de kentsel dönüşüm kararı çıkacak" diye konuştu.
Bir mahallede lastikçilik yapan esnaf ise "30 yıldır aynı dükkandaydım. Aynı semtte uygun kirada dükkan bulamayınca mesleği bıraktım" dedi.
EN YÜKSEK ARTIŞ NEREDE YAŞANDI?
Bu yıl en yüksek işyeri kira artışı Bağdat Caddesi, Karaköy, İstiklal Caddesi ve Başakşehir Gölet Parkı bölgesinde yaşandı.