Gülme sesi Tayyip'e hakaret sayıldı: İstinaf itirazı reddetti!
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a yönelik eleştiriler kapsamında binlerce kişiye 'Cumhurbaşkanına hakaret' suçlamasıyla dava açılıyor. İstanbul'da boşanma aşamasındaki çift arasında yaşananlar da bunun çarpıcı bir örneği oldu. Boşanma davasında mahkemeye sunulan videodaki gülümseme sesinin sahibine Erdoğan'a hakaretten ceza verildi. İstinaf ise Avukat Burak Saldıroğlu'nun itirazını reddetti...
Gülme sesi Erdoğan'a hakaret sayıldı: İstinaf itirazı reddetti
Beykoz 3. Asliye Ceza Mahkemesi'nde görülen davada, bir yurttaş boşanma aşamasında olduğu eşinin çektiği videoyu mahkemeye sundu ve "Eski eşim Cumhurbaşkanına hakaret ediyor" diyerek suç duyurusunda bulundu.
Halktv'den Cengiz Karagöz'ün haberinde, Konuya ilişkin Beykoz Cumhuriyet Başsavcılığı'nca bir iddianame hazırlandı. İddianamede yer alan ifadelere göre şüpheli sıfatıyla dinlenen K.D. söz konusu videonun eşinin telefonunda olduğunu ve videodaki kadın sesinin de eşi Ö.D.'ye ait olduğunu söyledi. Bunun üzerine şikayetçi olan Ö.D. de şüpheli sıfatıyla dinlendi. Ö.D., ifadesinde videodaki sesin kendisine ait olduğunu ancak kaydı kendisinin almadığını söyledi.
İddianamede videoda K.D.'nin Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın görüntülerinin (Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın arkadan sarıldığı video efekti) kullanılarak çektiği videodaki ifadelerin hakaret içerdiği değerlendirildi.
MAHKEMEDEN CEZA ÇIKTI
Konuya ilişkin hazırlanan iddianamede videoda görülmeyen bir kadın sesi olduğu ve bu sesin gülme sesi olduğuna yönelik değerlendirmelere de yer verilerek iki ismin de 'Cumhurbaşkanına hakaret' ettiği gerekçesiyle cezalandırılması talep edildi. Beykoz 3. Asliye Ceza Mahkemesi'nin verdiği kararda, K.D.'ye "Cumhurbaşkanına Hakaret" suçunu işlediği gerekçesiyle 1 yıl hapis cezası verildi. Cezada 1/6 oranında indirim uygulanarak 10 ay hapis cezası uygulanmasına karar verildi. Hükmün açıklanması geri bırakıldı. Videoda gülme sesi duyulduğu için yargılanan Ö.D.'ye ise yine aynı maddeler gereğince 1 yıl hapis cezası verildi. Ö.D.'nin de cezasında indirim uygulanarak hakkında 10 ay hapis cezası uygulanmasına karar verildi. Söz konusu ceza para cezasına çevrildi ve Ö.D.'nin 6 bin TL para cezası ödemesine karar verildi.
HUKUKA 'AYKIRILIK' BULUNMADI
Ö.D.'nin avukatı Burak Saldıroğlu ilk derece mahkemesinin verdiği kararın hukuka aykırı olduğunu ifade ederek hükmün bozulması ve beraat talebiyle konuyu İstinaf'a taşıdı. İstinaf, ilk derece mahkemesinin verdiği kararında usule ve esasa ilişkin herhangi bir hukuka aykırılığın bulunmadığını ifade ederek bu talebi reddetti. Kararda, "Delillerde ve işlemlerde herhangi bir eksiklik olmadığı, ispat bakımından değerlendirmenin yerinde olduğu, eylemlerin doğru olarak nitelendirildiği ve kanunda öngörülen suç tipine uyduğu, cezaların kanuni bağlamda uygulandığı anlaşıldığından..." ifadeleri yer aldı.
DOSYA YARGITAY'DA
İstinaf'ın bu kararı üzerine Ö.D'nin avukatı konuyu Yargıtay'a taşıdı. Konuya ilişkin açıklamalarda bulunan Avukat Burak Saldıroğlu, "İstinaf mahkemesinin başvurumuzu reddetmesi bu kararın da hukuki değil siyasi olduğunun en büyük göstergesidir. Zira hakimler, Cumhurbaşkanının ismini duydukları anda bağımsızlık cübbelerini bir kenara bırakıyorlar. Güldüğü ya da kamera tuttuğu için cumhurbaşkanına hakaret suçundan ceza alınmasını başka şekilde izahı olamayacaktır" dedi.