Rüşvetçi Müdürü Tayyip Atamış!
Sözcü'de yayınlanılan belgeye göre Lütfü E.'nin İstanbul Gümrük ve Muhafaza Müdürlüğü'ne Bakan Yazıcı'nın teklifi Erdoğan ve Gül'ün onayıyla atandığı ortaya çıktı.SÖZCÜ Şok bir belge daha elegeçirdi...
RÜŞVETÇİ MÜDÜRÜ TAYYİP ATADI!

İDDİALAR GÖRMEZDEN GELİNDİ
AYNI operasyonda İstanbul Kaçakçılık ve İstihbarat Narkotik Gümrük Muhafaza Müdürü Coşkun C. de gözaltına alındı. Coşkun C, bu göreve yükseltilirken, hakkındaki önemli iddiaları içeren resmi yazının da görmezden gelindiği belirlendi.
Coşkun C.'nin, Habur Gümrük Müdürlüğü'nde "maddi çıkar sağladığı" iddiası, istanbul Emniyet Müdürlüğü'nün Büyükçekmece Cumhuriyet Savcılığı'na gönderdiği 19 Ocak 2009 tarih ve 18.07.2008/ Gz.289 sayılı yazısında belirtildi.
BİLGİLER ALININCA...
İstanbul Emniyet Müdürlüğü Mali Suçlarla Mücadele Şube Müdürü Yunus Ayhan imzasıyla savcılığa gönderilen yazıda, Coşkun C. için, "Rüşvet alıp verdiği, hayali ihracat yapılmasına göz yumduğu, görevini kötüye kullandığı bilgisi edinildi" denildi.

GÜMRÜKTEKİ RÜŞVET ÇARKI NASIL DÖNÜYOR?
DUBAİ ve Singapur üzerinden getirilip antrepolara konulan cep telefonu kaçakçılığı ise şöyle şöyle yapılıyor: Cep telefonları, gümrüğe beyan edilirken cep telefonu değil, telefon hafıza kartı olarak beyan edilivor. Bunun da Hazine'ye zararı her telefon için Yaklaşık 50 liracivarında oluvor. Oysa, telefon, telefon hafıza kartı olarak sokulduğunda gümrük vergisi ödenmivor. Aradaki haksızkazanç bazı gümrük çalışanları müşavirlerine gidiyor. Bu yöntem fotoğraf makineleri, deri çantalar ve bazı elektronik eşyalar için de uygulanıyor.
SKANDAL ARDINA SKANDAL
İstanbul'da ortaya çıkarılan "gümrük skandalı"na, şimdi de "atama skandalları" eklendi. SÖZCÜ'nün ulaştığı belgelere göre, rüşvet almakla suçlanan ve bu yüzden gözaltına alman İstanbul Gümrük ve Muhafaza Başmüdürü Lütfi W E., gümrük müşaviriyken AKP hükümeti döneminde bu göreve getirildi. Lütfü E., Devlet Bakanı Hayati Yazıcı tarafından 2008 yılının Temmuz ayında İstanbul Gümrük ve Muhafaza Başmüdürlüğü'ne vekaleten atandı.
MERSİN'DE MÜŞAVİRDİ
Lütfi E.'nin, Mersin'de görev yaptığı dönemde bazı firmalarla çıkar ilişkisine girdiği iddiaları ihbar mektuplarında öne sürülmesine rağmen, bu kişinin yükselişi önlenemedi. Önce vekaleten Başmüdürlüğe atanan Lütfi E.'nin, Bakan Hayati Yazıcı'nm teklifi, Başbakan Tayyip Erdoğan ve Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün 'olur'uyla asaleten atanması da 16 Haziran 2009 tarihli Resmi Gazete'de duyuruldu.
SAVCI DÜĞMEYE BASTI
SÖZCÜ'nün edindiği bilgilere göre, Lütfi E. hakkındaki ihbar mektupları ve iddiaların artması üzerine, Başmüdür'ün değiştirilmesi için harekete geçildi. Ancak, Gümrüklerden Sorumlu Devlet Bakanı Hayati Yazıcı, Başmüdür Lütfi E.'yi görevden alamadan Cumhuriyet Savcısı operasyon için düğmeye bastı.
GÖZALTI SAYISI ARTABİLİR
Gümrükçülerin ifadelerinin ardından, aralarında bazı ünlü firmaların da olduğu şirket yöneticilerine dönük gözaltıların başlayacağı öğrenildi. Gümrüklerde yaşanan rüşvet iddiasının; cep telefonları, digital fotoğraf makinaları, bayan deri çantalarının gümrük kıymet değerlerinin düşük gösterilerek Hazine'nin zarara uğratılması, doğan haksız kazancın ise gümrüklerde iş takibi yapan bazı gümrük müşavirleri ile gümrük çalışanları arasında pay edildiği, bu paydan da üst düzey yetkililere de para aktarıldığım içerdiği öğrenildi.
SORGULAR SÜRÜYOR
Öte yandan İstanbul'daki rüşvet operasyonunda gö-zalnna alınanların sayısı 33'e yükseldi. Aralarında Başmüdür Lütfi E.'nin de olduğu sanıkların sorguları devam ediyor. Sanıkların, rüşvet yolu ile elde ettikleri mal varlıkları ve banka hesaplarının tespiti için de çalışma başlatıldı.
SÖZCÜ
*